Άγαλμα του Darth Vader εκεί που ήταν το άγαλμα του Λένιν

O tempora o... Εκεί που άλλοτε στεκόταν το άγαλμα του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων, Λένιν, στην Οδησσό της Ουκρανίας, σήμερα ανεγέρθη ένα άγαλμα του Σκοτεινού Ηγέτη των Σιθ, του Darth Vader.

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται σε μια... περεστρόικα που έχει επιβάλλει η ουκρανική κυβέρνηση με σκοπό να ξεριζωθεί πλήρως το κομμουνιστικό παρελθόν της Ουκρανίας. Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν πέρυσι τον Απρίλιο και το άγαλμα του Λένιν που για δεκαετίες κοσμούσε τις μεγάλες πλατείες της Ουκρανίας, στην Οδησσό, το Κίεβο και αλλού, δεν θα μπορούσε να γλυτώσει.

Ο Darth Vader είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα στην Ουκρανία όπου η δυτική κουλτούρα προμοτάρεται ακόμη περισσότερο για να εξαλείψει το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας.

Μάλιστα το άγαλμα του Λένιν δεν γκρεμίστηκε αλλά πάνω σε αυτό το άγαλμα μπήκαν προσθήκες: οι μαύρες μπέρτες, το κράνος και τα όπλα και έτσι ο Λένιν έγινε... Λόρδος των Σιθ!

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι υποψήφιοι κατεβαίνουν στην πολιτική ζωή της Ουκρανίας ως Darth Vader ζητώντας την ψήφο των Ουκρανών. Και κατά τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές της χώρας, υποψήφιοι κατεβαίνουν ως Darth Vaders σε Κίεβο και Οδησσό!

Με πληροφορίες από Guardian και AFP