Ποιος έχτισε τα μεγαλιθικά μνημεία της Ναν Μαντόλ;

Η Ναν Μαντόλ σίγουρα ασκεί τεράστια έλξη. Και δεν είναι μόνον ο εξωτικός της χαρακτήρας. Είναι και το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει.

Βρίσκεται στο νησί Πονπέι (Pohnpei), που είναι η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Μικρονησίας. Χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από 1.500 χρόνια και είναι η μοναδική αρχαία πόλη στην ιστορία που χτίστηκε πάνω σε κοραλλιογενή ύφαλο. Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από 4.000 χρόνια πάντως. Όσο για τη σύγχρονη ιστορία του: το ανακάλυψαν οι Ισπανοί εξερευνητές την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, το αποίκισαν και το 1899 το πούλησαν στους Γερμανούς.

Μέχρι εδώ ίσως δεν υπάρχει κάτι περίεργο. Όμως, στη Ναν Μαντόλ βρίσκεται μια ερειπωμένη αρχαία πόλη, κατασκευασμένη περίπου το 200 π.Χ, την εποχή της δυναστείας των Σαουντελέρ.

Και τώρα αρχίζουν τα περίεργα: η πόλη αποτελείται από τεράστια κτίσματα, φτιαγμένα κυρίως από πέτρες και ξύλα. Τα ξύλα έχουν μήκος περίπου 6 μέτρα το καθένα και ζυγίζει τουλάχιστον 2,5 τόνους!

Και το ερώτημα εύλογο: πώς μπορούσαν άνθρωποι του 200 π.Χ. με τα πενιχρά τεχνολογικά μέσα που διέθεταν τότε να χτίσουν τόσο τεράστια κτίσματα;

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν. Το μόνον που υποθέτουν είναι ότι μεταφέρθηκαν εκεί με πιρόγες. Πώς όμως τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που είπαν ακόμη και ότι εξωγήινοι επισκέφτηκαν την περιοχή και έδωσαν τα... φώτα τους στους κατοίκους!

Οι σημερινοί κάτοικοι δεν επισκέπτονται ποτέ την ερειπωμένη πόλη με τα κτίσματα - μεγαθήρια. Ο θρύλος τη θέλει στοιχειωμένη.

Μέχρι να δοθεί μια πιο λογική και επιστημονική εξήγηση, η Ναν Μαντόλ θα εξακολουθεί να γοητεύει με το μυστήριο αλλά και τη φυσική ομορφιά της...