Ομπάμα: Δεν διαπραγματεύομαι τίποτα

Ανυποχώρητος ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος "δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί την ανάγκη να αναλάβει δράση το Κογκρέσο για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ούτε για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, που το ίδιο το Κογκρέσο έχει συσσωρεύσει", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε πει "ο πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει να διαπραγματευθεί". Ο Τζον Μπέινερ αναφερόταν στην άρνηση του Αμερικανού προέδρου να διαπραγματευθεί την υπονόμευση του νόμου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, γνωστού ως Obamacare, που έθεσαν ως όρο οι Ρεπουμπλικανοί, για να εγκρίνουν τα απαραίτητα για την λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών κονδύλια.

Οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν επίσης να μην εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, συνδέοντας και πάλι το θέμα με τον νόμο "Obamacare", οδηγώντας τις ΗΠΑ στο "δημοσιονομικό βάραθρο".

Οι ΗΠΑ πάντως για τρίτη μέρα σήμερα παραμένουν κλειστές.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει "εξοργισμένος" από τις συνεχείς κρίσεις με το Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. "Φυσικά είμαι εξοργισμένος, διότι αυτή η κρίση είναι τελείως παράλογη", είπε τονίζοντας ότι επίσης δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί "με μία εξτρεμιστική πτέρυγα κόμματος" την αύξηση του ανωτάτου ορίου χρέους, καθώς πλησιάζει η 17η Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη ότι "αυτήν την φορά, η Γουόλ Στριτ καλά θα κάνει να ανησυχεί" για το σημερινό αδιέξοδο, "τη στιγμή που υπάρχει μία κατάσταση κατά την οποία μία ομάδα είναι έτοιμη να προκαλέσει στάση πληρωμών, τότε έχουμε πρόβλημα".

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, ανάμεσά τους η JP Morgan Chase, Goldman Sacks και Bank of America για να συζητήσει το θέμα της αύξησης του ανωτάτου ορίου χρέους και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή προειδοποίησε ότι "υπάρχουν προηγούμενα παράλυσης του κράτους, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο κήρυξης στάσης πληρωμών".