Κέρι: Αναμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων στη Συρία

"Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην Συρία. Αυτό είναι αναμφισβήτητο", δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κάνοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα να μοιάζει ακόμα πιο πιθανό στο εγγύς μέλλον.

Όλα τα έθνη θα πρέπει να προασπίσουν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι οι εικόνες μετά την επίθεση στα προάστια της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα "θα πρέπει να σοκάρουν την συνείδηση του κόσμου".

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο και των αποτιμήσεων από εκεί, δείχνουν "ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην Συρία. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι το συριακό καθεστώς διατηρεί τον έλεγχο αυτών των χημικών όπλων", πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει πάρει κάποια απόφαση για το ποια θα είναι η κατάλληλη απάντηση που θα πρέπει να δοθεί για την χρήση χημικών όπλων,είπε ο ο Τζέι Κάρνεϊ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου .

"Υπάρχουν πολύ λίγες αμφιβολίες στο μυαλό μας για το ότι το συριακό καθεστώς είναι ένοχο", σημείωσε ο Κάρνεϊ και πρόσθεσε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε παραβίαση, όπως είπε, των διεθνών κανονισμών.