Ανακοινώνεται η ποινή του πληροφοριοδότη του Wikileaks

Εντός ωρών ανακοινώνεται από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ η ποινή που θα επιβληθεί στον 25χρονο στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στην αμερικανική ιστορία. Η Εισαγγελία έχει ζητήσει την καταδίκη του Μάνινγκ σε ποινή κάθειρξης 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, και εν όψει της ανακοίνωσης της ποινής, πολλαπλασιάζονται οι υπογραφές στις διαδικτυακές αιτήσεις για τη βράβευση του Μπράντλι Μάνινγκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η απόφαση για τον Μάνινγκ πρόκειται να ανακοινωθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Ο στρατιώτης έχει καταδικαστεί για 20 κατηγορίες (κατασκοπεία, απάτη μέσω Διαδικτύου, κλοπή πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης και απείθεια), λόγω της διαρροής περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Ωστόσο, έχει απαλλαχθεί από την πιο σοβαρή κατηγορία, τη "βοήθεια προς τον εχθρό", η οποία συνοδεύεται από ποινή ισοβίων.

Την περασμένη εβδομάδα ο 25χρονος στρατιώτης απολογήθηκε για το γεγονός ότι προκάλεσε ζημία στις ΗΠΑ και για τις "απρόσμενες συνέπειες" των πράξεών του. Ενώπιον του στρατοδικείου του Φορντ Μιντ δήλωσε ότι "η τελευταία τριετία ήταν εμπειρία ζωής για τον ίδιο".

Η διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων στο δίκτυο WikiLeaks έγινε ενόσω στάθμευε στο Ιράκ το 2010. Στη ακροαματική διαδικασία έχει δηλώσει ότι το κίνητρό τού ήταν να προκαλέσει δημόσια συζήτηση σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις κινήσεις του στρατού.