Ο Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν εξαιτίας του Σνόουντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  ακύρωσε τελικά τη συνάντηση που προγραμμάτιζε να έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα στην Μόσχα,όπως δήλωσε σήμερα στέλεχος της κυβέρνησής του σήμερα.

Ωστόσο, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε στην εκπομπή του Τζέι Λένο ότι,  στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στη Ρωσία και θα συμμετέχει στη διάσκεψη των G20, στην Αγία Πετρούπολη.

"Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Υπάρχουν όμως φορές που (οι Ρώσσοι) επιστρέφουν στον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό που τους λέω συνεχώς κι αυτό που λέω στον πρόεδρο Πούτιν, είναι ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά", διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Απογοητεύτηκα με την χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν γιατί, παρόλο που δεν έχουμε επίσημη συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων, εμείς παραδοσιακά προσπαθούμε να είμαστε "εντάξει" απέναντι στη Ρωσία, σε αντίστοιχα θέματα" είπε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την "απογοήτευση του προέδρου Πούτιν" σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

"Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την κατάσταση γύρω από τον συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, η οποία προκλήθηκε κάθε άλλο παρά από εμάς", είπε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επί διεθνών θεμάτων, Γιούρι Ουσακόφ.

Η Μόσχα τονίζει ότι, η ύπαρξη και μόνο αυτού του προβλήματος, υπογραμμίζει το γεγονός ότι "οι ΗΠΑ, όπως και πριν, δεν είναι έτοιμες να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία επί ίσοις όροις. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών οι Αμερικανοί απέφευγαν τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την έκδοση πολιτών και στις εκκλήσεις μας να παραδοθούν πρόσωπα, που είχαν πραγματοποιήσει εγκλήματα στο έδαφος της Ρωσίας, απαντούσαν συνεχώς με αρνήσεις, επικαλούμενες την ανυπαρξία παρόμοιας συμφωνίας".

Ο Γ. Ουσακόφ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο φυσικά και θεωρεί εν ισχύ την πρόσκληση προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ οι Ρώσοι εκπρόσωποι "είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς εταίρους τους γύρω από όλα τα θεμελιώδη ζητήματα της διμερούς και πολυμερούς ημερήσιας διάταξης»"

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Μόσχα χορήγησε προσωρινά πολιτικό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, απορρίπτοντας τα αμερικανικά αιτήματα να εκδοθεί ο 30χρονος πληροφορικός προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία.

Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επισήμανε με σημερινή ανακοίνωση του, ότι δεν επηρεάζεται η συνεργασία με τη Ρωσία για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Αφγανιστάν, της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους χειρισμούς έναντι της Βόρειας Κορέας, της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και άλλα.

Μεθαύριο πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά στην Ουάσιγκτον η προγραμματισμένη συνάντηση "2+2", στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών και για την προετοιμασία της συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ Μακφόλ.