Άσυλο για ένα χρόνο εξασφάλισε ο Σνόουντεν στη Ρωσία

Καθεστώς πρόσφυγα χορήγησε η Ρωσία στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν. Έτσι μετά από ένα και πλέον μήνα ο Σνόουντεν έφυγε από το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και πάτησε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks και τον δικηγόρο του Αμερικανού φυγά, ο Σνόουντεν έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στην Ρωσία, ενώ το άσυλο του προσφέρθηκε για 12 μήνες. 

"Μόλις του παρέδωσα έγγραφα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας, τα οποία πιστοποιούν ότι έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος στη Ρωσία (φωτ)", δήλωσε, σύμφωνα με το Ίντερφαξ, ο Ανατόλι Κουτσέρενα. Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος του Σνόουντεν είπε σε δημοσιογράφους, ότι ο πρώην συνεργάτης της CIA "έχει κουραστεί ηθικά και νοστάλγησε την οικογένειά του και την αγαπημένη του κοπέλα, που είναι στην Αμερική".

Παράλληλα ο Ρώσος δικηγόρος δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται εφεξής σε μια "ασφαλή τοποθεσία" και αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

"Τον είδα που έφυγε για μια ασφαλή τοποθεσία,η οποία δεν θα αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας καθώς είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο", δήλωσε ο Κουτσέρενα σε ρωσικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Σνόουντεν (πλάτη) μιλά με τον δικηγόρο του, λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο και φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση

 

Παρόλο που η Ουάσινγκτον ζητεί πιεστικά την έκδοση του Σνόουντεν για να τον δικάσει για κατασκοπεία, η Ρωσία "υποθάλπει" τον Αμερικανό φυγά υποβαθμίζοντας την σημασία των γεγονότων.  

Μάλιστα, αξιωματούχος του Κρεμλίνου  είπε σήμερα ότι η υπόθεση του φυγά πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, είναι "σχετικά ασήμαντη" για να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

 "Βαθιά απογοητευμένος" ο Ομπάμα

Αντίθετη άποψη για την εξέλιξη έχουν φυσικά οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει πολλάκις τη Μόσχα να μην δώσει άσυλο στον Σνόουντεν.

"Το θεωρούμε ως μια ατυχή εξέλιξη και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στην ερώτηση αν η χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία στον Σνόουντεν θα επηρεάσει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Κάρνεϊ είπε: "Εξετάζουμε τη σκοπιμότητα της συνόδου".

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε εξάλλου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, με τους Ρώσους ομολόγους τους, είναι "στον αέρα" αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ματαιωθούν.

Ο 30χρονος Σνόουντεν έφτασε στη Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής του έχουν προσφέρει άσυλο η Νικαράγουα, η Βολιβία  και η Βενεζουέλα. Ο ίδιος, όμως, φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν την πτήση του, προκειμένου να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν.