Επίσκεψη Ομπάμα στο κολαστήριο του Μαντέλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε στο νησί Ρόμπεν Άιλαντ, όπου παρέμεινε φυλακισμένος ο Νέλσον Μαντέλα για 18 χρόνια κατά την διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ, όπως μετέδωσε ένας απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ομπάμα έφθασε εκεί με ελικόπτερο και ξεναγήθηκε στη φυλακή από έναν πρώην κρατούμενο και σύντροφο του Μαντέλα στον αγώνα. Δήλωσε ότι ένοιωσε ταπεινότητα μετά την επίσκεψή του στο κελί του πρώην προέδρου, που έχει χαρακτηρίσει πηγή προσωπικής έμπνευσης και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας.

Αργότερα, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στο Κέιπ Τάουν, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 7 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης στην Αφρική, ώστε να σταματήσουν οι διακοπές στην υπηρεσία που δυσχεραίνουν το επιχειρείν στην Ήπειρο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί με την μόχλευση πιστώσεων και χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, αποκαλείται "Power Africa" και έχει στόχο να διπλασιάσει την πρόσβαση του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Στο αρχικά του στάδια το σχέδιο θα επικεντρωθεί σε έργα στην Αιθιοπία, στην Γκάνα, στην Κένυα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και την Τανζανία. Τα χρήματα θα επενδυθούν σε τεχνική βοήθεια, δωρεές, εξαγωγικές πιστώσεις κ.ά. ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα 5 δισ. δολάρια θα προέλθουν από την Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η υποσαχάρια Αφρική χρειάζεται επενδύσεις 300 δισεκ. δολαρίων και πλέον για να επιτύχει την πρόσβαση όλων των πολιτών της σε δίκτυα ηλεκτροδότησης ως το 2030. Σήμερα, παρά τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου, μόλις το 25% των κατοίκων επαρχιακών περιοχών έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα ενώ συνολικά 587 εκατομμύρια Αφρικανοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της μαύρης ηπείρου, δεν έχει ρεύμα στο σπίτι του.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα διοργανώσει το 2014 μια σύνοδο ηγετών κρατών από την υποσαχάρια Αφρική, μια κίνηση που αντηχεί τις συνόδους κορυφής Κίνας-Αφρικής, που έχουν συμβάλει στην αύξηση της επιρροής του Πεκίνου στην ήπειρο τα τελευταία χρόνια.