Ο Μαντέλα “καλυτερεύει” ενώ ο Ομπάμα φτάνει στη Νότιο Αφρική

Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος φτάσει στη Νότιο Αφρική, από τη Σενεγάλη, η οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα ανακοίνωσε ότι ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας, παρουσιάζει θεαματική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του, ενώ μέχρι χθες νοσηλευόταν σε κρισιμότατη κατάσταση και διασωληνωμένος, με μηχανική υποστήριξη.

Όπως δήλωσε η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, η υγεία του παρουσιάζει "μεγάλη  βελτίωση", ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής παραμένει "κλινικά  άσχημα".

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να φτάσει στη χώρα του Μαντίμπα και στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Παρασκευής και έχει δηλώσει ότι δεν θα επισκεφθεί τον Μαντέλα στο νοσοκομείο, ενα η κατάσταση της υγείας του δεν το επιτρέπει. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το νησί Ρόμπεν, όπου ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε τα 18 από τα 27 χρόνια της κράτησής του από το καθεστώς του Απαρτχαϊντ.

Δεδομένου ότι ο νομπελίστας πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής είναι υπερήλικας με πολύ βεβαρημένη υγεία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχει παρουσιάσει "θεαματική" ανάκαμψη, ενώ  εδώ και τρεις εβδομάδες νοσηλεύεται σε κρισιμότατη κατάσταση σε νοσοκομείο της Πραιτόρια, ενώ όλοι έχουν προετοιμαστεί για το μοιραίο.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν τις εξελίξεις με την βελτίωση της υγείας του Μαντέλα με το σχέδιο να αναβληθεί η επίσκεψη του Ομπάμα στη Νότιο Αφρική, εάν υπήρχαν δυσάρεστες ειδήσεις, για να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Μαύρη Ήπειρο. Από το 2009 που εκλέχθηκε στην εξουσία, ο Ομπάμα δεν έχει επισκεφθεί την Αφρική και το σημερινό του ταξίδι αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό.