Σύνορα οι υποκλοπές… δε γνωρίζουν

Σε αυτό τον κόσμο... το μικρό το μέγα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές δε γνωρίζουν σύνορα. Μπορεί οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν να αφορούσαν μόνο τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων εκατομμυρίων Αμερικανών αλλά σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν την πρώτη "βόμβα" η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), παρακολουθεί τηλέφωνα και διαδικτυακές συνομιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που έχει στην κατοχή του ο Guardian, σχεδόν σε όλες τις χώρες ο Μεγάλος Αδελφός της NSA δίνει το "παρών". Στο χάρτη, οι χώρες με πράσινο είναι αυτές που παρακολουθούνται λιγότερο ενώ κάποιες χώρες είναι στο κόκκινο. Η Ελλάδα για την ώρα φαίνεται να είναι στο πράσινο, στη χαμηλότερη βαθμίδα παρακολουθήσεων.

Η NSA ονομάζει τη δεξαμενή αυτή πληροφοριών με στην οποία είναι "φακελωμένοι" εκατομμύρια άνθρωποι Boundless Informant (πληροφοριοδότης χωρίς σύνορα).

Τα στοιχεία του Boundless Informant που επικαλείται ο Guardian δείχνει ότι 97 δισεκατομμύρια μονάδες δεδομένων έχουν συγκεντρωθεί από το Μάρτιο, από όλο τον κόσμο στα γραφεία της NSA. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες εφαρμογές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι πράκτορες της υπηρεσίας αν θέλουν να δουν "τι κάλυψη πληροφόρησης υπάρχει στην Χ χώρα...".

Όπως δείχνει ο χάρτης, η πιο "καυτή" ζώνη υποκλοπών είναι το Ιράν (14 δισ. αναφορές) και ακολουθούν Πακιστάν και Ιορδανία (13,5 δισ. αναφορές), μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ.