Ομπάμα: Κανείς δεν παρακολουθεί τα τηλέφωνά σας

Ανάστατη είναι η αμερικανική κοινή γνώμη μετά το σκάνδαλο παρακολούθησης από τις Μυστικές Υπηρεσίες τηλεφώνων και ηλεκτρονικών διευθύνσεων, που αποκάλυψε εχθές η  εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες διαβεβαιώνοντας τους ότι "κανείς δεν ακούει" τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία που θα επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε  τα κυβερνητικά προγράμματα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των Αμερικανών στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο, καθώς όπως είπε,  η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από επιθέσεις. 

Ωστόσο, επέμεινε ότι τα προγράμματα παρακολουθήσεων συνοδεύονται από εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από καταχρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αρχικά αντιμετώπισε με  "υγιή σκεπτικισμό" τα προγράμματα, αλλά μετά την αξιολόγησή τους και τη δημιουργία περαιτέρω εγγυήσεων για την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής , αποφάσισε ότι "άξιζε τον κόπο".

"Δεν μπορείς να έχεις 100% ασφάλεια, και στη συνέχεια, επίσης, 100% προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και μηδενική ταλαιπωρία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. 

"Κανείς δεν ακούει τα τηλεφωνήματά σας. Το πρόγραμμα δεν αφορά αυτό το πράγμα" είπε τέλος κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος.