Τα συντρίμμια του ανεμοστρόβιλου κάνουν σωρό ύψους 2 χλμ

Έφυγε και άφησε πίσω του συντρίμμια. Οι κάτοικοι του Μουρ της Οκλαχόμα προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να φέρουν εις πέρας έναν άλλο τιτάνιο άθλο: να απομακρύνουν τους τόνους των συντριμμιών που άφησε πίσω του ο φονικός ανεμοστρόβιλος.

Περισσότερα από 4.000 σπίτια και επιχειρήσεις ισοπεδώθηκαν. Όπως υπολόγισαν οι αρχές αν όλα αυτά τα μπάζα στοιβαχτούν σε ένα σωρό, τότε αυτός θα είχε ύψος περίπου 2 χιλιόμετρα.

Το σχέδιο της πολιτείας της Οκλαχόμα προβλέπει ό,τι μαζευτεί είτε να ανακυκλωθεί είτε να καεί.

Σε κάθε προτζεκτ ανοικοδόμησης από τέτοιες φυσικές καταστροφές, εκτιμάται ότι έως και το 75% πάει για την απομάκρυνση των ερειπίων που αφήνει πίσω του το φυσικό φαινόμενο.

Ειδικότερα στην περίπτωση του Μουρ, από τα κονδύλια που θα διατεθούν ως βοήθεια στην πολιτεία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά τις πρώτες 30 μέρες του έργου της ανοικοδόμησης, το 85% θα καλύψει τα κόστη απομάκρυνσης των συντριμμιών. Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι και 250 μηχανήματα και εργαλεία εξοπλισμού, θα διατεθούν στο έργο της αποκατάστασης.