Στα τυφλά οι έρευνες για τον “τρομοκράτη” της Βοστόνης

Στο ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από  την αιφνιδιαστική διπλή βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες των αμερικανικών αρχών. 

Το κέντρο της Βοστόνης θυμίζει πολεμικό πεδίο. Αστυνομία, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού περιπολούν στους κεντρικούς δρόμους και πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Από αέρος, η πόλη παρακολουθείται από ελικόπτερα που πετούν συνεχώς πάνω από κεντρικά σημεία.  

Το χτύπημα έχει χαρακτηριστεί και επίσημα τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε στο σημερινό διάγγελμα του ο Αμερικανός πρόεδρος όμως σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις εκρήξεις, ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις .  

Την ευθύνη των ερευνών έχει αναλάβει το FBI, το οποίο μελετά εξονυχιστικά τα ερασιτεχνικά βίντεο από την στιγμή των διπλών εκρήξεων.  Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, οι έρευνες όμως προσανατολίζονται προς τρομοκρατικές ομάδες είτε Αμερικανών δεξιών εξτρεμιστών, είτε ισλαμιστών τρομοκρατών.

Οι δύο βόμβες φτιάχτηκαν από χύτρες ταχύτητας και περιείχαν μεταλλικά σφαιρίδια, σύμφωνα με το Associated Press και ήταν με τέτοιο τρόπο φτιαγμένες για να προκαλέσουν πολλά θύματα.

Τόσο η αστυνομία όσο και ο ίδιος ο Ομπάμα, απευθύνουν έκκληση σε κάθε πολίτη που γνωρίσει οτιδήποτε να το αναφέρει στις αρχές, καθώς οι πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων είναι πολύ σημαντικές . 

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε  πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο.Ωστόσο, “λόγω των αυξημένων προφυλάξεων” οι αρχές θα παρατείνουν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας —ορατά και μη— στα μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, η υπουργός προέτρεψε τους Αμερικανούς να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ενημερώνουν άμεσα τα τοπικά όργανα της τάξης για οποιαδήποτε ένδειξη ύποπτης δραστηριότητας.

“Δεν υπήρχαν ένδειξης απειλής” είπε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, Rick DesLauriers. Έτσι, οι έρευνες στηρίζονται πολύ στην συνεργασία των πολιτών και θα πάρουν χρόνο. 

 

 

 

Οι πρώτες ενδείξεις 

Οι αρχές κοιτούν βίντεο τόσο από τις κάμερες ασφαλείας όσο και ερασιτεχνικά που τραβούσαν οι θεατές αναζητώντας ύποπτες κινήσεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μηχανισμοί μεταφέρθηκαν ανάμεσα στο πλήθος μέσα σε τσάντες ή βαλίτσες και αφότου είχε ξεκινήσει ο αγώνας. Ωστόσο, το FBI ξεκαθάρισε ότι βρέθηκαν μόνο δύο βόμβες και όχι επτά, όπως μετέδιδαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι μηχανισμοί περιείχαν χαμηλή ποσότητα εκρηκτικών αλλά και καρφιά και λεπίδια, κάτι που δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι επεδίωκαν τις μέγιστες δυνατές απώλειες στο πλήθος του κόσμου. 

Αν και ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που θα οδηγήσει σε συλλήψεις υπόπτων , οι ειδικοί βλέπουν στο χτύπημα “μοντέλο” επιθέσεων Αλ Κάιντα και παρομοιάζουν το πλήγμα με τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης το 2004.

Τρεις νεκροί και 176 τραυματίες- 17 σε κρίσιμη κατάσταση- είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Ένα 8χρονο αγόρι είναι μεταξύ των νεκρών και 8 παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Το νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε τέσσερις ακρωτηριασμούς τραυματιών ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τέτοιες περιπτώσεις.