Η ιστορία των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βοστόνη

Πρώτη επίθεση από το 1995 ήταν αυτή που συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τη Βοστόνη.

Παρ' ότι τόσο οι αρχές όσο και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν αποφύγει να χαρακτηρίσουν την επίθεση “τρομοκρατική”, όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν σε αυτό. “Βγάλτε τα συμπεράσματα σας” είπε ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, Εντ Ντέιβις.

Το CNN μεταδίδει ότι οι αρχές ερευνούν το περιστατικό υπό τον τίτλο της τρομοκρατικής επίθεσης, πάντως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βοστόνη γίνεται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. 16 φορές ακόμη έχουν σημειωθεί τέτοια χτυπήματα στην πόλη από το 1970 μέχρι και το 1995 που είχε σημειωθεί η μέχρι πρότινος τελευταία επίθεση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Σε δυο εξ αυτών έχουν υπάρξει και απώλειες.

Η πιο πρόσφατη θανάσιμη επίθεση ήταν αυτή του 1995 με θύμα έναν εισαγγελέα. Επίσης το 1992 είχε γίνει στόχος επίθεσης ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Chukyo, Iwao Matsuda, που βρισκόταν στην πόλη για υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Ο Matsuda έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση.

Στη διάρκεια της ιστορίας της πάντως, η Βοστόνη έχει πολλές φορές γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων από αριστερές ομάδες, από εθνικιστικές οργανώσεις Αφροαμερικανών και ακτιβιστές κατά των εκτρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια η Βοστόνη έχει συνδεθεί και με άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με το blog.foreignpolicy: οι πτήσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ως προορισμό το αεροδρόμιο της Βοστόνης ενώ 206 άνθρωποι που είχαν χάσει τότε τη ζωή τους ήταν από τη Μασαχουσέτη.ό το 1970 μέχρι και το 1995 που είχε σημειωθεί η μέχρι πρότινος τελευταία επίθεση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Σε δυο εξ αυτών έχουν υπάρξει και απώλειες.