FT: 14 δισ. δολάρια έσοδα είχαν τα 25 μεγαλύτερα funds

Οι 25 διαχειριστές επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνων (hedge fund managers) με τα μεγαλύτερα εισοδήματα εισέπραξαν πέρυσι το ποσό των 14 δισ. δολαρίων από αμοιβές και κέρδη δικών τους επενδύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα έσοδα 22 δισ. δολαρίων που είχαν το 2010 και είναι το χαμηλότερο από το 2008, όταν τα περισσότερα μεγάλα hedge funds κατέγραψαν ζημιές.

Επικεφαλής στη λίστα των 25 διαχειριστών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις είναι ο Ντέιβιντ Τέπερ που διαχειρίζεται η επενδυτική εταιρία Appaloosa με κεφάλαια 15 δισ. δολάρια, ο οποίος είχε έσοδα 2,2 δισ. δολάρια. Το ταμείο Appaloosa ήταν μεταξύ των hedge funds με τις καλύτερες αποδόσεις πέρυσι, επιτυγχάνοντας αποδόσεις 30% (μετά τις προμήθειες) για τους πελάτες του, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το εισόδημα του κ. Τέπερ ήταν υπερεκατονταπλάσιο από τα 21 εκατ. δολάρια που κέρδισε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλακφέιν, το πιο ακριβοπληρωμένο τραπεζικό στέλεχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Στίβεν Κοέν, του οποίου το ταμείο SAS Capital βρίσκεται στο επίκεντρο μίας μακρόχρονης έρευνας για εσωτερική πληροφόρηση, βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με έσοδα 1,4 δισ. δολαρίων, υπερδιπλάσια από το ποσό των 616 εκατ. δολαρίων που συμφώνησε με τις εποπτικές αρχές να πληρώσει στο πλαίσιο σχετικού διακανονισμού που έγινε. Η μέση απόδοση για τους επενδυτές των hedge funds ήταν 6,4% το 2012.