Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 παρουσίασε ο Ομπάμα

Σε μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού με τους ρεπουμπλικανούς στο πεδίο των δημοσιονομικών, προχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας την πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2014.

Βασικοί άξονες, οι νέοι φόροι για τους έχοντες, η περικοπή κοινωνικών παροχών και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,8 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπαράκ Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2014 προβλέπει ότι όσοι έχουν εισοδήματα ενός εκατομμυρίου δολαρίων και πάνω ετησίως θα καλούνται να εισφέρουν σε φόρους τουλάχιστον το 30% των εσόδων τους μετά τα έξοδά τους σε αγαθοεργίες, επισήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η αύξηση αυτή, μαζί με τις περικοπές δαπανών που προβλέπονται και τη θέσπιση ορίου 28% στις φοροαπαλλαγές για τους πιο υψηλά αμειβόμενους, προβλέπεται ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο 2,8% του ΑΕΠ ως το 2016.

Το έλλειμμα του αμερικανικού δημοσίου προβλέφθηκε ότι θα φτάσει το 5,3% φέτος, σύμφωνα με το Γραφείο του
Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό, έναν ανεξάρτητο φορέα ελέγχου.

"Αν κάποιοι νομίζουν πως θα βασίσω τη μείωση του ελλείμματος στους ώμους των οικογενειών της μεσαίας τάξης, ή μόνο στη μείωση των δαπανών που ουσιαστικά πλήττουν την οικονομία μας βραχυπρόθεσμα, ας το ξανασκεφτούν. Για τη μείωση του ελλείμματος έχω ήδη κάνει υποχωρήσεις, οπότε θέλω να ελπίζω πως τις επόμενες μέρες οι ρεπουμπλικάνοι θα επιδείξουν τη σοβαρότητα που υποστηρίζουν πως διαθέτουν", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι προτάσεις Ομπάμα δύσκολα θα εγκριθούν από το Κογκρέσο. Ωστόσο θα αποτελέσουν πεδίο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο παρατάξεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το έλλειμμα.