Όταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις συνάντησε τον Λίνκολν

“Ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε λίγη Ακρόπολη και στην αφίσα της ταινίας”. Με αυτά τα λόγια ξεκινάει τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο διάσημος ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Αναφέρεται στο υπέρτατο σύμβολο της Αμερικής, που όπως παραδέχεται είναι ο Λίνκολν και μιλάει για τη νέα του ταινία, η οποία είναι υποψήφια για 12 όσκαρ, μεταξύ αυτών και τα Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου και καλύτερης ταινίας.

Ο δύο φορές βραβευμένος με το χρυσό αγαλματίδιο, ήρθε στην Αθήνα για την φιλανθρωπική πρεμιέρα της ταινίας – στο πλαίσιο υποστήριξης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Ο ίδιος διαχωρίζει την εποχή Λίνκολν από τη σημερινή, λέγοντας ότι τότε η πολιτιή στηριζόταν στον απομονωτισμό, ενώ “σήμερα ο ηγέτης δέχεται τον εξονυχιστικό έλεγχο από την κάμερα, η οποία διεισδύει, δεν καταγράφει απλώς”.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζει το δημοκρατικό πολίτευμα, δεν παύει να είναι το καλύτερο. “Το σημαντικό είναι να λειτουργεί η δημοκρατία, ακόμα και αν χρειάζεται ένας πολύ μικρός βαθμός “διαφθοράς”, συμπληρώνει.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ηγέτες, χαρισματικοί, όπως ο Λίνκολν, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις απαντάει ότι”Δεν μπορείς να κάνεις παράμοιες συγκρίσεις. Υπάρχουν όμως άνθρωποι υψηλής ευφυΐας και καλών προθέσεων. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας από αυτούς”.