ΟΗΕ: Πολύ σκοτεινή η κατάσταση στη Συρία

Την στήριξη του στο πρόσωπο και το έργο του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου Λακτάρ Μπραχίμι στη Συρία εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών , αναγνωρίζοντας όμως ότι απομένουν πλέον "ελάχιστες προοπτικές" για την επίλυση της κρίσης.

"Είμαι ευγνώμων στον κ. Λάκνταρ Μπραχίμι για την επιμονή του, την υπομονή του, την ισχυρή αποφασιστικότητα και την αφοσίωση του", δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν , ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες επικρίσεις που δέχεται πλέον ο Μπραχίμι από τις συριακές αρχές και τον Αραβικό κόσμο.

Ο επίσημος Τύπος της Συρίας χαρακτήρισε πρόσφατα τον Μπραχίμι "ψευτο-μεσολαβητή", εκτιμώντας ότι μετά από τις επικριτικές προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώσεις του έγινε "μεροληπτικός" και "όχι πλέον μεσολαβητής".

"Κοινή εκτίμηση μας είναι ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ σκοτεινή. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για να φέρουμε τα δυο στρατόπεδα (καθεστώς και αντιπολίτευση) σε διαπραγματεύσεις και και δεν βλέπουμε πολλές προοπτικές διευθέτησης της σύγκρουσης προς το παρόν", εκτίμησε ο Μπαν Κι Μουν.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και ο μεσολαβητής θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Μπραχίμι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο στις 29 Ιανουαρίου.