Λευκός Οίκος: Στο fast-track οι νόμοι για την οπλοκατοχή

Προτού καν ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι από το Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει σε εφαρμογή αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο τη μείωση στις πωλήσεις όπλων, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

"Ο πρόεδρος θα προχωρήσει. Υπάρχουν διατάγματα που μπορούν να υπογραφούν. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι θα είναι, αλλά είμαστε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε όλους τους συνδυασμούς", δήλωσε ο Μπάιντεν πριν συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων κατά των πυροβόλων όπλων στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ορίσει τον Μπάιντεν επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό την επομένη της τραγωδίας στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στην οποία 26 άνθρωποι, μεταξύ τους 20 παιδιά, σκοτώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων έχουν πολλά κενά. Το μεγαλύτερο επιτρέπει στους Αμερικανούς να αγοράζουν όπλα από ιδιώτες, από το Ιντερνετ, σε εκθέσεις, χωρίς εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και του ποινικού μητρώου, σε αντίθεση με τις πωλήσεις όπλων από τους κατασκευαστές. Εκτιμάται σε 40% το ποσοστό των όπλων που πωλείται χωρίς εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας.

Πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές θέλουν επίσης την επανενεργοποίηση της απαγόρευσης πυροβόλων στρατιωτικού τύπου όπλων, των οποίων ορισμένα μοντέλα είχαν απαγορευτεί από το 1994 μέχρι το 2004 σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή στην πολιτεία του.