Ο… Γάλλος Ομπάμα πρωτοσέλιδο στον Economist

Με "μπερέ" και με τις μπαγκέτες στο χέρι παρουσιάζει τον Μπαράκ Ομπάμα ο Economist και διακωμωδείται από το βρετανικό οικονομικό περιοδικό ως μιμητής του Φρανσουά Ολάντ, ο άνθρωπος δηλαδή που θα διώξει τους πλούσιους από τις ΗΠΑ αφού θέλει να τους φορολογήσει για να αποφύγει τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Με τίτλο "Η Αμερική γίνεται Ευρώπη" το περιοδικό The Economist επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα για τις αποφάσεις που πήρε να φορολογήσει τους πλούσιους, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και για τον Ρεπουμπλικάνο Τζόν Μπένερ τον οποίο παρουσιάζει ως Ολλανδό.

Το περιοδικό σημειώνει πως η συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού έλαβε το πράσινο φως πρώτα από τη Γερουσία και στη συνέχει από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη θητεία του, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προεκλογικά υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει αυστηρότερα τους πλουσιότερους, κάτι που πετυχαίνει η συμφωνία η οποία προβλέπει τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για όσους Αμερικανούς κερδίζουν τον χρόνο λιγότερα από 400.000 δολάρια και για όσα νοικοκυριά κερδίζουν λιγότερα από 450.000 δολάρια.

Το περιοδικό σημειώνει ότι μπορεί η κατάσταση στις ΗΠΑ να μην είναι τόσο ανησυχητική, όπως αυτή στην Ευρώπη, αλλά η τελευταία συμφωνία δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί τον δρόμο της Ευρωζώνης...