Περικοπές σε εξωτερική βοήθεια και προστασία του περιβάλλοντος από τον Τραμπ

"Θα κάνουμε πολλά με λιγότερα δολάρια"

Στον πρώτο του προϋπολογισμό που παρουσιάζεται σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει δραστικές περικοπές των πόρων για την εξωτερική βοήθεια και την προστασία του περιβάλλοντος για να ισοφαρίσει τη θεαματική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο προϋπολογισμός, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιοποιούνται σήμερα, δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί ως έχει από το Κονγκρέσο, αλλά απεικονίζει σε αριθμούς το σύνθημα με το οποίο εξελέγη ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου: «Πρώτα η Αμερική».

Η αύξηση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια και κατά σχεδόν 10%, θα συνοδευτεί από σημαντική μείωση των πόρων του συνόλου των υπολοίπων υπουργείων, αρχής γενομένης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Είναι σαφές ότι το ύψος των δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη βιώσιμο», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Θα κάνουμε πολλά με λιγότερα δολάρια», είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο.

Σύμφωνα με τον Μικ Μαλβάνι, υπεύθυνο προϋπολογισμού, το έγγραφο προβλέπει μείωση κατά 28% των πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο προϋπολογισμός του, που περιλαμβάνει και την υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία δηλώνοντας ότι θα δαπανά λιγότερα χρήματα στο εξωτερικό και περισσότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα επιτρέπει τη διασφάλιση «των ουσιαστικών διπλωματικών λειτουργιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», που απασχολεί 70.000 υπαλλήλους και διαθέτει 250 πρεσβείες και προξενεία.

Εάν ένας τέτοιος προϋπολογισμός εγκριθεί, θα σημαίνει ότι η χρηματοδότηση πολλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω.

«Η δουλειά μου δεν είναι να εκπροσωπώ τον κόσμο. Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Κονγκρέσου πριν από δύο εβδομάδες.

Αντιστοιχώντας στο 3,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ παραμένουν οι υψηλότερες στον κόσμο: είναι περίπου τρεις φορές περισσότερες από τις αμυντικές δαπάνες της Κίνας, δεύτερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο.

Η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού δεν είναι παρά η αρχή μίας μακράς μάχης με το Κονγκρέσο, διότι, αν και τα δύο σώματα ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και ο Τραμπ δεν συμφωνούν απαραίτητα.

Πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών του Κονγκρέσου έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από ορισμένες προτάσεις. «Η εξωτερική βοήθεια δεν είναι φιλανθρωπία», δήλωσε πρόσφατα ο Μάρκο Ρούμπιο, γνωρίζοντας ότι «είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια».

 

Σε αυτό το στάδιο, δεν πρόκειται για την λεπτομερή παρουσίαση του προϋπολογισμού , αλλά για τους μεγάλους άξονες των δαπανών που υιοθετεί ο Λευκός Οίκος.

Η πανίσχυρη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θα υποστεί τεράστιες περικοπές, σύμφωνα με τα σχέδια του Λευκού Οίκου.

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος παλαιότερα είχε θέσει σε αμφισβήτηση την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, διατυπώνει αδιάκοπα την βούλησή του να καταργήσει σειρά ομοσπονδιακών κανόνων για το περιβάλλον, τους οποίους θεωρεί άχρηστους με το επιχείρημα ότι αποτελούν εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο Τζον Γιάρμουθ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κεντάκι, κατήγγειλε από χθες έναν προϋπολογισμό που βασίζεται «στις δραστικές περικοπές σειράς προγραμμάτων που προστατεύουν τους Αμερικανούς, στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Υγείας».

«Με αυτήν την κυβέρνηση είναι δύσκολο να πει κανείς τι είναι απόλυτη μπλόφα και τι είναι πραγματικά σοβαρό», σχολίασε.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα νούμερα των ποσών που θα αφιερωθούν βραχυπρόθεσμα στην οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό για τη διακοπή της ροής των παράνομων μεταναστών, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Μικ Μαλβάνι, προβλέπεται ποσόν ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2017 και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ελαφριά μείωση (1%) των κονδυλίων που προορίζονται για την NASA.