Πώς θα λέγεται ο Μπιλ Κλίντον αν βγει πρόεδρος των ΗΠΑ η Χίλαρι;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ίσως σπαζοκεφαλιά των αμερικανικών εκλογών που θα γίνουν την Τρίτη

Με τους εκλέκτορες θα τα βρούμε... Με τις πολιτείες θα τα βρούμε... Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αμερικανικών εκλογών που θα γίνουν την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου είναι το εξής: Πώς θα λέγεται ο Μπιλ Κλίντον εάν η Χίλαρι κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ;

Το τεράστιο αυτό.. πρόβλημα οφείλεται και σε ένα κενό εμπειρίας: ποτέ πριν στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος! Το πρόβλημα είναι διπλό: ο . Μπιλ Κλίντον δεν θα είναι απλά σύζυγος της προέδρου Χίλαρι αλλά θα είναι και ο ίδιος πρώην πρόεδρος.  

Πρώτος Κύριος;

Κατά τη γνωστή προσφώνηση, που είχε κάποτε και η Χίλαρι, "Πρώτη Κυρία", ο κ. Μπιλ Κλίντον θα μπορούσε ίσως να αποκαλείται "Πρώτος Κύριος" (First Gentleman επί το αμερικάνικο).

Όμως η υπόθεση περιπλέκεται με τους Κλίντον, καθώς ο Μπιλ Κλίντον 70 ετών, διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001. Και όταν κάποιος έχει διατελέσει πρόεδρος, διατηρεί τον τίτλο, εξηγεί η Αλίντα Μπλακ της Ένωσης Ιστορικών του Λευκού Οίκου.

"Θα διατηρήσει τον τίτλο", τονίζει η ιστορικός. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα αποκαλούνται "η πρόεδρος Κλίντον και ο πρώην πρόεδρος Κλίντον".

"Το ίδιο έγινε με την οικογένεια Μπους", με τον Τζορτζ Ου. Μπους τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ, και τον πατέρα του Τζορτζ, τον 41ο πρόεδρο. "Τότε είχαμε τον πρόεδρο Μπους και τον πρώην πρόεδρο Μπους, και όταν ήταν μαζί έτσι τους σύστηναν", πρόσθεσε η Μπλακ.

"Αν ήταν παντρεμένη με κάποιον που δεν έχει διατελέσει πρόεδρος, θα λάμβανε τον τίτλο του Πρώτου Κυρίου. Όμως ο Μπιλ Κλίντον είναι πρώην πρόεδρος και δεν μπορεί να αποκαλεστεί Πρώτος Κύριος", διότι είναι "ένας κατώτερος τίτλος" από αυτόν του προέδρου, τόνισε η ίδια.

Οι περισσότεροι πάντως εκτιμούν ότι το ανδρόγυνο Κλίντον θα βρει ιδιωτικά μια λύση.