ΗΠΑ – προεδρικές: Σε θέση μάχης Κλίντον και Τραμπ για το τελικό ντιμπέιτ

Έχει ξεκινήσει η πρόωρη ψηφοφορία - Την τελευταία τηλεμαχία θα φιλοξενήσει το φιλικότερο προς τον Τραμπ τηλεοπτικό δίκτυο "FOX"

Τρεις εβδομάδες πριν τις πιο… περίεργες προεδρικές εκλογές, έχει αρχίσει στις ΗΠΑ  η πρόωρη ψηφοφορία ή η ψηφοφορία δια επιστολών, σε εκλογικά τμήματα σε 37 πολιτείες. Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους και αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξουν με κριτήριο ποιον… αντιπαθούν λιγότερο. 

Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Κυρίως λόγω του Τραμπ, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από την αποκαθήλωση των παραδοσιακών σταθερών της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.

Οι αναλυτές των εκλογών επισημαίνουν ότι οι προεκλογικές αντιδράσεις του Τραμπ για μια “στημένη” εκλογική διαδικασία, προδιαγράφουν τη σφοδρότητα της αντίδρασης του ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας στην περίπτωση που είναι ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα επισφραγίζοντας την πιο “αναρχική” εκλογική διαδικασία στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Η μεγάλη μάχη

Την ίδια στιγμή, στο Λας Βέγκας και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα, όλα είναι έτοιμα για την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, που ξεκινά στις 18.00 ώρα Αμερικής (04.00 ώρα Ελλάδας). 

Το ντιμπέιτ θα είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες των 15 λεπτών με επίκεντρο την οικονομία, την μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική. Επίσης Η δημοσιοποίηση από το Wikileaks των μηνυμάτων που υποκλάπηκαν από τον λογαριασμό Gmail του επικεφαλής της ομάδας προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, αναμένεται να απασχολήσει την αναμέτρηση.

Διαβάστε αναλυτικα: WikiLeaks: Έτσι βγήκε η Χίλαρι Κλίντον υποψήφια των Δημοκρατικών

Η αποψινή αναμέτρηση αναμένεται να είναι η πλέον καθοριστική και γίνεται στη σκιά των τελευταίων δημοσκοπήσεων που θέλουν την Χίλαρι Κλίντον να έχει σαφές προβάδισμα έως και 8 μονάδες, έναντι του αντιπάλου της.

Την τελευταία τηλεμαχία θα φιλοξενήσει το φιλικότερο προς τον Τραμπ τηλεοπτικό δίκτυο "FOX", με συντονιστή τον Κρις Ουάλας.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται να τα δώσει όλα με στόχο να μειώσει την διαφορά με την αντίπαλό του στις δημοσκοπήσεις και προσέρχεται στην τηλεοπτική αναμέτρηση αποδυναμωμένος και σε αμυντική θέση, αφού κατηγορείται από τουλάχιστον 8 γυναίκες ότι της άγγιξε και τις φίλησε παρά την θέλησή τους.

Αντιθέτως η Χίλαρι Κλίντον προσέρχεται στην τηλεμαχία με τον αέρα του φαβορί. Σύμφωνα με το περιβάλλον της πάντως, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος μόνο εφησυχασμένη δεν νιώθει και επιδόθηκε σε πυρετώδεις προετοιμασίες τις τελευταίες ημέρες για αυτήν την τηλεμαχία. 

Ενδεικτικό πάντως της έντασης μεταξύ των δύο στρατοπέδων, είναι το γεγονός ότι η Κλίντον, σύμφωνα με ορισμένα μμε, ζήτησε να αλλάξει η ώρα εισόδου των δύο οικογενειών στην αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν να συναντηθούν. Επομένως δεν αναμένεται να ανταλλάξουν χειραψία απόψε ο Μπιλ Κλίντον και η Μελάνια Τραμπ.

Η Χίλαρι Κλίντον «αναμένεται να αποφύγει να του επιτεθεί φραστικά και θα κάνει ό,τι έκανε στις δύο πρώτες αναμετρήσεις, θα παραμείνει ήρεμη, θα απαντήσει στις επιθέσεις και θα αφήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να οδηγηθεί στην.. αυτοκαταστροφή» εκτιμά ο Τζον Χιούντακ, ειδικός στο Brookings Institution.