Χαμένος του δεύτερου ντιμπέιτ ο Τραμπ, αντιμέτωπος με εσωτερική ρήξη

Εκείνος την χαρακτήρισε "διάβολο" που λέει ψέμματα με τεράστια μίσος στην καρδιά - Εκείνη τον χαρακτήρισε "υβριστή" των γυναικών, ο οποίος τις κακοποιεί

Καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, όλο κι αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αποσύρουν την υποστήριξή τους από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα - και μετά το χθεσινό ντιμπέιτ με την Κλίντον, στο οποίο κυριάρχησαν οι απειλές και οι σεξιστικές δηλώσεις - το πολιτικό χάσμα μεταξύ Τραμπ και του ηγετικού κύκλου των Ρεπουμπλικάνων, έχει διευρυνθεί σε βαθμό που προδιαγράφει την άσκηση μιας προβληματικής προεδρίας στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί στο Λευκό Οίκο, την 8η Νοεμβρίου. Όλο και περισσότερα ενεργά στελέχη του κόμματος τα οποία διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία και τα οποία απομακρύνονται από την προεκλογική του εκστρατεία. 

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του Τραμπ με τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη διάρκεια της 16μηνης προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ τώρα ή στο μέλλον αλλά θα αφιερώσει τον επόμενο μήνα για να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία στο Σώμα.

Πολλοί από τους υποψήφιους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος φοβούνται ότι με τη στάση του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία υπονομεύει τις πιθανότητές τους να επανεκλεγούν και επομένως το κόμμα μπορεί να απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο την Παρασκευή, στο οποίο εκφράζεται απαξιωτικά για τις γυναίκες, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο τις έπειθε να έχουν ερωτικές σχέσεις μαζί του.

Έχασε κάθε ελπίδα στο ντιμπέιτ

Σε γεινικές γραμμές, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών ήταν τα εξής: Εκείνος την χαρακτήρισε "διάβολο" που λέει ψέμματα με τεράστια μίσος στην καρδιά της. Εκείνη τον χαρακτήρισε "υβριστή" των γυναικών, ο οποίος τις κακοποιεί.

 Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να κέρδισε τις εντυπώσεις της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής αναμέτρησης με ποσοστό 57% έναντι 34% του Ντόναλντ Τραμπ

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τραμπ κατέστρεψε κάθε πιθανότητα επικράτησης του μέσα στο πρώτο 20λεπτό και δεν κατόρθωσε να ανακάμψει.

Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το CNN έδειξε ότι ποσοστό 57% των τηλεθεατών σχημάτισαν την εντύπωση ότι επικράτησε η Κλίντον, έναντι ποσοστού 34% που εκτίμησαν ότι τις εντυπώσεις κέρδισε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Ωστόσο, η τηλεοπτική παρουσία του Τραμπ ήταν καλύτερη από την πρώτη φορά, ενώ από την άλλη μεριά, η Κλίντον δεν κατάφερε να επιβάλει τη δική της παρουσία, στο βαθμό που το είχε καταφέρει κατά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έθεσαν τις μισές από τις ερωτήσεις, ενώ οι άλλες μισές υποβλήθηκαν από τους συντονιστές της συζήτησης. Παράλληλα, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα εντός του σκηνικού που είχε στηθεί, προκειμένου να απαντούν πιο άμεσα στις ερωτήσεις.

Η 68χρονη Κλίντον και ο 70χρονος Τραμπ στέκονταν όρθιοι προκειμένου ν' απαντούν σε ερωτήσεις, ενώ η Κλίντον στεκόταν συχνά ακριβώς μπροστά από τους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία σκηνική αίσθηση άμεσης σύνδεσης με τους ψηφοφόρους. Σε μερικές περιπτώσεις, ο Τραμπ στάθηκε στο ύψος των ώμων της Κλίντον η περιπλανήθηκε στο σκηνικό, ενώ μιλούσε η ίδια.

Η Κλίντον αναφέρθηκε και στο σχόλιο που είχε κάνει για τους υποστηρικτές του Τραμπ, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει " καλάθι ελεεινών". "Μέσα σε λίγες ώρες ζήτησα συγνώμη σχετικά με τον τρόπο που μίλησα, καθώς το πρόβλημά μου δεν είναι με τους υποστηρικτές του, αλλά με τον ίδιο" τόνισε η Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Κλίντον τονίζοντας: "Το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε ενέργειά της για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ήταν ένα λάθος, μια πραγματική καταστροφή," δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για τη θητεία της Κλίντον στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Αβρότητες για το τέλος 

Παρά το πολεμικό κλίμα στη διάρκεια του debate οι δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου επιφύλαξαν κατά κάποιο τρόπο αβρότητες για το τέλος του, όταν μέλος του κοινού τους ρώτησε αν υπάρχει και κάτι που εκτιμούν και σέβονται ο ένας στον άλλο. Πρώτη η Χίλαρι Κλίντον απάντησε πως εκτιμά και σέβεται τα... παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ επαινώντας τα ως «ικανά και αφοσιωμένα» και σημειώνοντας πως η αφοσίωσή τους «κάτι λέει για τον Ντόναλντ».

«Θα το πάρω αυτό ως κομπλιμέντο, δεν ξέρω αν ειπώθηκε ως κομπλιμέντο αλλά έτσι θα το εκλάβω, είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά μου», απάντησε ο Τραμπ και επισήμανε πως η  Χίλαρι επιμένει και δεν τα παρατά και πως αυτό είναι κάτι που εκτιμά σε εκείνη.

Το debate έκλεισε με μία τυπική χειραψία και οι δύο υποψήφιοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Νεβάδα όπου θα γίνει σε δέκα μέρες το τελευταίο debate τους πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.