Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο

Περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Σχεδόν 3.700.000 προσφυγόπουλα σε όλο τον κόσμο δεν πάνε σχολείο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Συνολικά, 6.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες. Από αυτά, 1,75 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατ. στη δευτεροβάθμια.

Ο επικεφαλής της HCR, Φιλίπο Γκράντι, έκανε λόγω για «βάναυση παραμέληση» της εκπαίδευσης των προσφύγων, ειδικά των παιδιών.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενώ τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στις 20 του μήνα θα διεξαχθεί επίσης στη Νεά Υόρκη διάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η εκπαίδευση επιτρέπει στους πρόσφυγες να διαμορφώσουν με θετικό τρόπο το μέλλον των χωρών ασύλου και των χωρών προέλευσής τους όταν επιστρέψουν» τόνισε ο Γκράντι.

Τα παιδιά πρόσφυγες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να βρεθούν εκτός σχολικού συστήματος στις χώρες υποδοχής.

Από το 2011 και μετά, κάθε χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξάνεται κατά 600.000. Ειδικότερα, το 2014, ο αριθμός των προσφύγων σε σχολική ηλικία αυξήθηκε κατά 30%.

Προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα παιδιά εκπαιδευτικά απαιτείται η δημιουργία 12.000 νέων τάξεων κάθε χρόνο και η πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών.

Ένα στα δυο παιδιά – πρόσφυγες που δεν πάνε σχολείο ζουν σε μόνο 7 χώρες σε όλο τον κόσμο: στο Τσαντ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στον Λίβανο, στο Πακιστάν και στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, για παράδειγμα, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, μόνο το 39% των νεαρών προσφύγων πηγαίνει σχολείο. Στον Λίβανο, το ποσοστό είναι παρόμοιο (40%), ενώ στην Ιορδανία περίπου το 70% των νεαρών προσφύγων έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά, περίπου 900.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία στον κόσμο είναι εκτός σχολικού συστήματος.