Παρά τις επιθέσεις οι Αμερικανοί απέρριψαν 4 νομοσχέδια για την οπλοκατοχή

Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει τη "δειλία" των γερουσιαστών απέναντι στο λόμπι της οπλοκατοχής

Παρά τα συνεχή περιστατικά αιματηρών επιθέσεων ενόπλων – με τελευταία την πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κλαμπ στο Ορλάντο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο - η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε χθες τέσσερα σχέδια νόμου που περιόριζαν τις πωλήσεις όπλων. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολιτικό πλήγμα για τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές που υποστήριξαν την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς δε μπόρεσαν να περάσουν ούτε κάποιους περιορισμούς στο Κογκρέσο: τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου της αγοράς όπλων συνάντησαν την αντίσταση των υπέρμαχων του δικαιώματος της οπλοκατοχής, αλλά και της ισχυρής πολιτικής επιρροής που ασκεί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA). 

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τη "δειλία" των γερουσιαστών απέναντι στο λόμπι της οπλοκατοχής και τους κατηγόρησε ότι θυσιάζουν την εθνική ασφάλεια στο βωμό των πολιτικών φιλοδοξιών τους. 

Οι προτάσεις τις οποίες προωθούσε το Δημοκρατικό Κόμμα στόχευαν, αφενός να απαγορευτεί η πώληση όπλων σε ανθρώπους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις λίστες των υπόπτων για τρομοκρατία και αφετέρου να καταστεί υποχρεωτικός ο έλεγχος, ιδίως στα εξειδικευμένα καταστήματα, του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού παρελθόντος των αγοραστών πριν από κάθε συναλλαγή. 

″Οι Ρεπουμπλικάνοιδεν θέλουν να κάνουν τίποτα γιατί φοβούνται την NRA. Είναι ντροπή. Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στην αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ ήταν μια επαίσχυντη επίδειξη δειλίας" είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC. "Δεν ξέρω ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιήσω", πρόσθεσε.