Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στον ΟΗΕ (βίντεο)

Κατασυγκινημένος ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς φιλά την σημαία πριν την παραδώσει για να υψωθεί

Σε μια ιστορική στιγμή για τους Παλαιστίνιους, η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής υψώθηκε χθες για πρώτη φορά έξω από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνων στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μαχμούντ Αμπάς και πλήθος κόσμου που χειροκροτούσαν και απαθανάτιζαν με τα κινητά τους την έπαρση της σημαίας. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έπαρση της Παλαιστινιακής σημαίας δηλώνοντας: «Αυτή είναι μια μέρα περηφάνιας για όλους τους Παλαιστίνιους ανά τον κόσμο. Αυτή είναι μια μέρα ελπίδας».

Αν και κράτος-παρατηρητής, όπως το Βατικανό, η Παλαιστίνη μπορεί πλέον να έχει τη σημαία της έξω από το επιβλητικό κτήριο, σε μία άτυπη αναγνώρισή της ως αυτόνομο κράτος από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. 

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν βγει στους δρόμους για να δουν από γιγαντοοθόνες την ιστορική στιγμή, κρατώντας σημαίες και πανυγηρίζοντας. Νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Αμπάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, κατηγορώντας το πως υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. 

Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε στον ΟΗΕ τη στιγμή που η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων έχει αναζωπυρωθεί, με καθημερινές βίαιες συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία στο εξαιρετικά ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος του Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε πως η χρήση από τις αρχές του Ισραήλ «βάρβαρης βίας» στις συγκρούσεις στο τέμενος μπορεί να «μετατρέψει την σύγκρουση από πολιτική σε θρησκευτική, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Αντιδρώντας στην ομιλία Αμπάς, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου ήταν «γεμάτη ψεύδη και υποκινεί (τον αντισημιτισμό) και την καταστροφή της Μέσης Ανατολής».

«Αναμένουμε και καλούμε την (Παλαιστινιακή) Αρχή με τον ηγέτη της να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να συναινέσει στην πρόταση του... Ισραήλ προσερχόμενος άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ χωρίς προαπαιτούμενα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Αμπάς «δεν έχει στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας».

Ο Ομπάμα, οι σχέσεις του οποίου με τον Νετανιάχου ήταν μέχρι πρόσφατα ψυχρές, δεν έκανε καμιά αναφορά στο Ισραήλ ή την Παλαιστίνη στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα, κάνοντας μια μάλλον ασυνήθιστη παράλειψη.