Συσκευή κρατά το ψωμί χωρίς μούχλα για δύο μήνες

Μια μέθοδο που κρατά μακριά τη μούχλα από το ψωμί για 60 μέρες ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μια αμερικανική εταιρεία.

Το ψωμί τοποθετείται σε ένα ειδικό φούρνο μικροκυμάτων που σκοτώνει τα σπόρια που προκαλούν το πρόβλημα.

Οι εμπνευστές αυτής της συσκευής ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την ποσότητα του ψωμιού που πολλά νοικοκυριά πετούν και που στην περίπτωση της Βρετανίας φτάνουν το 1/3 από το συνολικό αριθμό καρβελιών που πουλάνε τα αρτοπωλεία, σύμφωνα με το BBC.

Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων όπως η φρέσκια γαλοπούλα και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μαζικό πρόβλημα που συναντάται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν το 2012, η μέση αμερικανική οικογένεια πετάει το 40% των τροφίμων που αγοράζει, κάτι το οποίο υπολογίζεται ετησίως σε περίπου 165 δισ. Δολάρια.

Υπό κανονικές συνθήκες το ψωμί εμφανίζει μούχλα μέσα σε περίπου 10 μέρες. Όμως η αμερικανική εταιρεία Microzap υποστηρίζει ότι μπορεί να κρατήσει το ψωμί ανέπαφο από τη μούχλα για περίπου δύο μήνες.

Στο εργαστήριο τους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο επικεφαλής Ντον Σταλ παρουσίασε το μεταλλικό φούρνο μικροκυμάτων που μοιάζει με βιομηχανική γραμμή παραγωγής.

Αν και αρχικά κατασκευάστηκε για να σκοτώνει βακτήρια όπως το MRSA και η σαλμονέλλα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να διαλύσει τους σπόρους που δημιουργούν μούχλα στο ψωμί μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα.