Οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης γύρισαν την πλάτη τους στον δήμαρχο

Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σε εκκλησία της Νέας Υόρκης και σε παρακείμενους δρόμους για την κηδεία του Ράφαελ Ράμος, ενός από τους δύο αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός άνδρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η πράξη του ήταν αντίποινα στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία ήταν γεμάτοι από ένστολους αστυνομικούς, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και αντιπροσωπείες από την αστυνομία της Βοστώνης, της Ατλάντα, του Σεντ Λούις και της Νέας Ορλεάνης.

Στην κηδεία συναντήθηκε για πρώτη φορά ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, με τους αξιωματικούς της αστυνομίας και ηγέτες του συνδικάτου τους, ύστερα από τη δημόσια αντιπαράθεσή τους πριν από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν νεκροί οι δύο αστυνομικοί.

Όταν ο ντε Μπλάζιο ξεκίνησε να εκφωνεί την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την εκκλησία, γύρισαν την πλάτη τους.

"Ονειρευόταν μία μέρα να γίνει αστυνομικός", είπε ο ντε Μπλάζιο για τον Ράμος, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία σε σχετικά μεγάλη ηλικία έπειτα από καριέρα στην υπηρεσία ασφαλείας σχολείου. "Δεν έβλεπε την ώρα να βάλει τη στολή. Πίστευε στην προστασία των ανθρώπων και όσοι καλούνται να προστατεύσουν τους άλλους είναι φτιαγμένοι από ιδιαίτερη πάστα".

"Ο σύζυγός σας και ο συνάδελφός του, ήταν μεταξύ των καλύτερων της Νέας Υόρκης και δεν είναι υπερβολή", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος προς τη σύζυγο του δολοφονηθέντος Μαρίτζα. "Θεωρώ ότι αυτή η σπουδαία αστυνομική δύναμη της υπερβολικά ποικιλόμορφης αυτής πόλης μπορεί και θα δείξει στο έθνος πώς να γεφυρώνει το όποιο χάσμα. Το πράξατε στο παρελθόν και θα το κάνετε και πάλι", πρόσθεσε.