Προς ενεργειακή ανεξαρτησία οδεύουν απτόητες οι ΗΠΑ

Αν η ενεργειακή αυτάρκεια είναι το... Ιερό Δισκοπότηρο των χωρών παγκοσμίως, τότε οι ΗΠΑ φαίνεται ότι οριακά αγγίζουν το Δισκοπότηρο τούτο!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα γίνει και η πρώτη χώρα παγκοσμίως στη παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2017. Μάλιστα θα ξεπεράσουν ακόμη και τη Σαουδική Αραβία, ενώ μέχρι το 2015 θα ξεπεράσουν τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου.

"Οι εξελίξεις όσον αφορά την ενέργεια στις ΗΠΑ είναι σημαντικές και η απήχησή τους θα γίνει αισθητή πολύ πέραν των ΗΠΑ και του ενεργειακού τομέα", προβλέπει η ΙΕΑ στην έκθεσή της "Παγκόσμια Ενεργειακή Προοπτική", η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Γύρω στο 2017, οι ΗΠΑ θα γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, ξεπερνώντας την Σαουδική Αραβία", σημείωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Η προγραμματισμένη αυτή επανάσταση στον τομέα του πετρελαίου θα ξαναφέρει τον κόσμο στην απαρχή της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου, οι ΗΠΑ ήταν η κύρια παραγωγός "μαύρου χρυσού" στον κόσμο, το οποίο βοήθησε την βιομηχανική, την οικονομική και την στρατηγική τους ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ έγιναν ταυτοχρόνως η πρώτη παγκόσμια δύναμη.

"Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο πρώτος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο γύρω στο 2015, ξεπερνώντας έτσι τη Ρωσία", πρόσθεσε ο Μπιρόλ.

Η ΙΕΑ στηρίζει τις προβλέψεις της αυτές στην αλματώδη ανάπτυξη της παραγωγής μη συμβατικών υδρογονανθράκων, δηλαδή σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και των αποθεμάτων ελαφρού πετρελαίου (ή "light tight oil"), που θεωρούνταν για καιρό πολύ δαπανηρά και πολύ δύσκολα να εξορυχτούν.

Η ΙΕΑ σημειώνει ότι διαβλέπει μια συνέχιση της πτώσης των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ και αυτές να γίνονται μια σαφώς εξαγωγική χώρα πετρελαίου γύρω στο 2030 και σχεδόν αυτάρκεις στον τομέα της ενέργειας ως το 2035.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν να ενδυναμώνουν την πρόβλεψη της ΙΕΑ, μολονότι η συζήτηση αυτή συνεχίζει πάντα να εξάπτει τα πνεύματα μεταξύ των ειδικών, για προσεχή άφιξη του "ζενίθ του πετρελαίου", της αναπόφευκτης δηλαδή στιγμής που η παγκόσμια παραγωγή "μαύρου χρυσού" θα αρχίσει να βαίνει προς την δύση της.

Όσο οι ΗΠΑ γίνονται ενεργειακά επαρκείς, θα έχουμε μια αλλαγή κατεύθυνσης του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου προς την Ασία, το οποίο θα φέρει στο επίκεντρο την ασφάλεια των δρόμων μεταφοράς από τη Μέση Ανατολή στην Ασία, σύμφωνα με την διεθνή υπηρεσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ασία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην ξαφνική άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο ως το 2035, από τα 87,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2011 στα 99,7 εκατομμύρια.

Τέλος η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η ίδια διαπίστωσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα είναι "απογοητευτικά αργή".

Αυτό καθιστά δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

"Ο στόχος για το κλίμα που προβλέπει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου γίνεται όλο και πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό να επιτευχθεί κάθε χρόνο που περνάει", καταλήγει η ΙΕΑ.