Ομπάμα: Βασανίσαμε κάτι τύπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η η δήλωσή του -που αναφερόταν στη δράση της CIA- ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου «βασανίσαμε κάτι τύπους» (στα αγγλικά «We tortured some folks»).

"Κάναμε κάποια πράγματα ενάντια στις αξίες μας" δήλωσε.

Μετά την παραδοχή της CIA ότι παρακολουθούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των μελών επιτροπής της Γερουσίας που ερευνούσαν τις μεθόδους ανάκρισης και τις μυστικές φυλακές, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον διευθυντή της Υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν.

"Σπαράζει η καρδιά μας για τη Γάζα"

Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους φόνους δύο ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ενός ακόμη, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

"Σπαράζει η καρδιά μας... όμως, αν το Ισραήλ δεν καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς, δεν θα μπορέσει ποτέ αν νιώσει ασφάλεια ο λαός του... από την άλλη βλέπουμε κόσμο να σκοτώνετε έτσι" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο Ομπάμα κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε. 

"Η προσπάθεια να αποκατασταθεί η εκεχειρία, θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες", πρόσθεσε. Ωστόσο μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πιστέψουν πως η Χαμάς θα την εφαρμόσει.