Ομπάμα: Οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Την πρότασή του για αύξηση της φορολογία των πλουσίων στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, επανέλαβε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Λευκό Οίκο μετά την επανεκλογή του.

Είναι απολύτως αναγκαίο "οι πλουσιότεροι να πληρώνουν λίγο περισσότερους φόρους" προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος. "Δεν γίνεται να περικόψουμε απλώς τις δαπάνες για να επανέλθει η ευημερία. Αν θέλουμε σοβαρά να μειώσουμε το έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε τις περικοπές με έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο πλούσιοι Αμερικανικοί θα πληρώνουν λίγο περισσότερους φόρους", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα δήλωσε "ανοιχτός σε συμβιβασμούς" και "σε νέες ιδέες", οι οποίες όμως, όπως τόνισε πρέπει να είναι ισορροπημένες.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καλέσει για συνομιλίες, με σκοπό να αποφευχθεί το αποκαλούμενο "δημοσιονομικό βάραθρο" για την αμερικανική οικονομία, τους επικεφαλής του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση δεν αναλάβουν δράση, το "δημοσιονομικό βάραθρο" μπορεί να βυθίσει την οικονομία στην ύφεση.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας ότι η ανεργία μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να ξεπεράσει το 9%.