Το κεφάλι μέσα για τον Ομπάμα

Περίοδο... χάριτος και εορτασμών δεν θα λέγαμε ότι είχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο είχε να πανηγυρίσει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τώρα... στη μάχη.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης διεθνώς και αρκετών πιεστικών, ανοικτών ζητημάτων στο εσωτερικό της χώρας του, ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον ούριο άνεμο που του έδωσε η επανεκλογή του, για να μη γίνει θύελλα.

Οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να μην έβγαλαν πρόεδρο, είναι όμως ετοιμοπόλεμοι και περιμένουν τον Ομπάμα.

Το ρολόι της βόμβας του ιλιγγιώδους χρέους κάνει απειλητικά τικ τακ...

“Η ειρωνεία είναι πως η πιο ακριβή εκλογική αναμέτρηση στην αμερικανική ιστορία κατέληξε σε ένα στάτους κβο”, σημείωσε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, τονίζοντας--όπως και τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης--ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία “ανηλεή αντίθεση”.

Κατά την επινίκια ομιλία του με σαφή συμφιλιωτική χροιά, ο Ομπάμα υπενθύμισε τον τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008, αλλά πολύ περισσότερο το πνεύμα της ομιλίας του στο συνέδριο των Δημοκρατικών του 2004, κατά το οποίο είχε αναδειχθεί ως προσωπικότητα στο ευρύ κοινό.

Στα δυο χωρισμένο το Κογκρέσο

Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να διατηρήσουν τον... παραδοσιακό τους έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010 , κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.

Στα χέρια των Δημοκρατικών παραμένει η Γερουσία.

Άμα τη είσοδο του στη νέα ομάδα της Γερουσίας, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό του Κογκρέσου, Χάρι Ριντ, απηύθυνε έκκληση για δικομματική συνεργασία στην αντιμετώπιση του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα εκκρεμή φορολογικά θέματα.

“Θα πρέπει να καθίσουμε και να τα επεξεργασθούμε τώρα, να μην περιμένουμε. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα που έστειλε ο αμερικανικός λαός”, δήλωσε ο Ριντ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να διαβουλευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς “οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε θέμα”.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί θα έχουν ελάχιστο χρόνο για να χαρούν τη νίκη τους, καθώς εκκρεμούν πολλά επείγοντα νομοσχέδια για τις ομοσπονδιακές περικοπές και τις δαπάνες έως το τέλος του έτους. Επί πολύ καιρό οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί διαφωνούν, κατά απόλυτο τρόπο, για την φορολογική πολιτική.

Ο Ριντ πρόσθεσε πως το όριο του ομοσπονδιακού χρέους δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και πως ο ίδιος δεν ευνοεί την αναβολή των σημαντικών αποφάσεων για τον προϋπολογισμό.

Το Κογκρέσο έχει λιγότερο από δύο μήνες προκειμένου να βρει τη χρυσή λύση που θα παρακάμπτει την αύξηση της φορολογίας και την περικοπή των δαπανών κατά 600 δισεκ. δολάρια, που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στα τέλη του έτους.