Νικητής των εκλογών ο Ομπάμα

Μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο εξασφάλισε ο Μπαράκ Ομπάμα, που επικράτησε του Μιτ Ρόμνεϊ, κατά 87 εκλέκτορες.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε με το μέρος του 21 Πολιτείες, ενώ ο αντίπαλός του 23, αλλά όχι στις κρίσιμες που χρειαζόταν για να κερδίσει την προεδρία.

Λίγο μετά τις 7.30 το πρωί ο Ομπάμα έγινε γνωστό ότι κέρδιζε και την κρίσιμη πολιτεία της Βιρτζίνια, πράγμα που ανεβάζει στους 303 τους εκλέκτορες, από 290 που ήταν μέχρι εκείνη την ώρα ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ 203.

"Αυτό έγινε χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστώ", έγραψε ο Ομπάμα στο λογαριασμό του στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

Λίγο νωρίτερα, όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει πως ο Ομπάμα είναι ο νικητής στην πολιτεία του Οχάιο, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

“Είμαστε όλοι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο περάσαμε την προεκλογική εκστρατεία. Αυτό είστε. Σας ευχαριστώ” έγραψε ο Ομπάμα, το οποίο υπέγραψε με τα αρχικά του.

Σε τρίτο του μήνυμα απλώς ανέβασε μια φωτογραφία του με την σύζυγό του Μισέλ και τη λεζάντα “Άλλα τέσσερα χρόνια”.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και παραδέχτηκε την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και άλλα αμερικανικά δίκτυα. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η παραδοχή της ήττας και τα συγχαρητήρια στον επανεκλεγέντα πρόεδρο καθυστέρησαν αρκετά, παρά το γεγονός ότι η ήττα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου ήταν δεδομένη από τη στιγμή που ο Ομπάμα ξεπέρασε το "μαξιλαράκι" ασφαλείας των 275 εκλεκτόρων.

"Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας"

"Είτε κέρδισα τη ψήφο σας είτε όχι σας έχω ακούσει. Έμαθα από εσάς και με κάνατε ένα καλύτερο πρόεδρο" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στο προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις πριν από λίγο (περίπου 2 τα ξημερώματα ώρα Αμερικής) ευχαρίστησε όλους όσους τον υποστήριξαν σε αυτή την εκλογική κούρσα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα πάει μπροστά.

"Η οικονομία μας ανακάμπτει, μια δεκαετία πολέμου φτάνει τώρα στο τέλος της" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι "έχουμε μπροστά μας αρκετή δουλειά".

Απευθυνόμενος στη σύζυγό του, Μισέλ, που και αυτή έδωσε τη δική της μάχη για την επανεκλογή του, είπε: "Μισέλ, ποτέ δεν σε αγάπησα περισσότερο" ενώ δήλωσε υπερήφανος και για τις δυο του κόρες.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το επιτελείο του λέγοντας πως "ήταν η καλύτερη προεκλογική εκστρατεία και εθελοντές στην ιστορία της πολιτικής".

"Η αγάπη και το καθήκον, η φιλανθρωπία και ο πατριωτισμός είναι αυτά που κάνουν σπουδαία την Αμερική", είπε ακόμα ο Μπαράκ Ομπάμα, φανερά συγκινημένος για την επανεκλογή του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

ΟΜΠΑΜΑ

Καλιφόρνια 55

Κονέκτικατ 7

Περιοχή της Κολούμπια 3

Ντέλαγουερ 3

Χαβάη 4

Ιλινόι 20

Αϊόβα 6

Κολοράντο 9

Μέιν 4

Μέριλαντ 10

Μασαχουσέτη 11

Μίσιγκαν 16

Μινεσότα 10

Νιου Τζέρσι 14

Νιου Χαμσάιρ 4

Νέα Υόρκη 29

Νέο Μεξικό 5

Νεβάδα 6

Οχάιο 18

Πενσιλβάνια 20

Ροντ Άιλαντ 4

Βερμόντ 3

Ουάσινγκτον 12

Ουισκόνσιν 10

 

ΡΟΜΝΕΙ

Αλαμπάμα 9

Αρκανσο 6

Αριζόνα 11

Βόρεια Καρολίνα 15

Νότια Καρολίνα 9

Βόρεια Ντακοτα 3

Νότια Ντακότα 3

Τζόρτζια 16

Αινταχο 4

Ιντιάνα 11

Κάνσας 6

Κεντάκι 8

Λουιζιάνα 8

Μισισίπι 6

Μισούρι 10

Μοντάνα 3

Νεμπράσκα 5

Οκλαχόμα 7

Ορεγκον 7

Τενεσί 11

Τέξας 38

Γιούτα 6

Δυτική Βιρτζίνια 5

Ουαιόμινγκ 3