Πρέσβης Ισραήλ: Δικαιούμαστε Νόμπελ Ειρήνης!

Νόμπελ Ειρήνης δικαιούνται οι Ισραηλινοί στρατιώτες για την "απίστευτη αυτοσυγκράτηση" που δείχνουν, υποστηρίζει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και υπεραμύνεται του δικαιώματος της χώρας του να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις.

Ο διπλωμάτης Ρον Ντέρμερ έκανε τις δηλώσεις αυτές το βράδυ της Δευτέρας, σε μια εκδήλωση της οργάνωσης Ενωμένοι Χριστιανοί για το Ισραήλ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

"Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ θα έπρεπε να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή μάχονται με απίστευτη αυτοσυγκράτηση" λέει.

Παραλληλίζοντας τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο Ισραήλ με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρεσβευτής τα έβαλε με όσους "κατηγορούν αδιάντροπα το Ισραήλ για γενοκτονία και μας βάζουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου".

Μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί ο Ντέρμερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ "δεν είναι τέλειο". "Κι εμείς διαπράττουμε λάθη", είπε. "Ένας πύραυλος μπορεί να εκραγεί σε λάθος σημείο, μπορεί να κάνουμε λάθος στον τομέα των πληροφοριών όμως ποτέ δεν βάζουμε εν γνώσει μας τους πολίτες στο στόχαστρο. Το Ισραήλ ποτέ δεν βάζει στο στόχαστρο τους Παλαιστίνιους πολίτες. Όταν σκοτώνεται ένας πολίτης, η επιχείρηση έχει αποτύχει, είναι μια τραγωδία", συνέχισε.

Ο πρεσβευτής επέμεινε πάντως ότι "το Ισραήλ θα έπρεπε να χαίρει του θαυμασμού της διεθνούς κοινότητας για την αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει" απέναντι στις απειλές που δέχεται. "Θα πρέπει να θέσετε μια απλή ερώτηση: τι θα έκαναν οι ΗΠΑ (στη θέση του Ισραήλ); τι θα έκαναν η Βρετανία, ο Καναδάς ή η Γαλλία; Διερωτηθείτε πώς θα αντιδρούσε μια άλλη χώρα που δέχεται τέτοιες απειλές", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντέρμερ, πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες χρησιμοποιούνται ως "ανθρώπινες ασπίδες" από τη Χαμάς η οποία τοποθετεί τους εκτοξευτήρες ρουκετών σε στρατηγικά σημεία, όπως σε νοσοκομεία και σχολεία και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την παλαιστινιακή οργάνωση για "εγκλήματα πολέμου".

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το Νόμπελ Ειρήνης έχει παραδοθεί σε... αμφιλεγόμενα χέρια, όπως στου Μπαράκ Ομπάμα (2009) και ενώ συνεχιζόταν ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και οι Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ (είχαν μοιραστεί το βραβείο το 1994) και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (1990) και ενώ οι πολίτες της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης αντίκρυζαν ένα σκληρό μέλλον, στο οποίο φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν βρει ακριβώς τη θέση τους.