Στήριξη Ρεπουμπλικανών στο σύστημα υγείας του Ομπάμα

Μια πρώτη ίσως ένδειξη συναίνεσης και διάθεσης συνεργασίας στις ΗΠΑ δυο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, δεν θα επιδιώξει την αναίρεση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας της κυβέρνησης Ομπάμα. Όπως δήλωσε η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ είναι ένδειξη ότι η πρόταση του έχει απήχηση στον κόσμο.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα άλλαξε αυτό τον στόχο", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC απαντώντας στην ερώτηση εάν η αναίρεση του νόμου εξακολουθεί να αποτελεί "αποστολή του". "Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος επανεξελέγη. Ο νόμος Ομπάμα για το σύστημα υγείας είναι νόμος του κράτους", είπε αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο τη επέκταση από τον Ιανουάριο του 2014 της υγειονομικής κάλυψης 30 εκατομμυρίων Αμερικανών που παραμένουν ανασφάλιστοι.

Τα τελευταία δυο χρόνια, η ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Βουλή των Αντιπροσώπων προσπάθησε να αναιρέσει τον νόμο που αποτέλεσε σύμβολο της προεδρίας Ομπάμα στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Αν και ορισμένες ρυθμίσεις αποσύρθηκαν, η δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας κατόρθωσε να εμποδίσει την αναίρεση της μεταρρύθμισης.

Ο Τζον Μπέινερ πρόσθεσε ωστόσο ότι ορισμένα τμήματα του νόμου θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν και ότι τα πάντα πρέπει να τεθούν υπό συζήτησιν καθώς το Κονγκρέσο θα προσπαθεί να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία.

Αργότερα, εκπρόσωπος του Τζον Μπέινερ έσπευσε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο της αναίρεσης της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι ο Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι τα πάντα θα πρέπει να βρίσκονται "στο τραπέζι".

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με την εμβληματική του απόφαση του περασμένου Ιουνίου επικύρωσε τη μεταρρύθμιση Ομπάμα. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ είχε δεσμευθεί ότι, εάν εκλεγόταν, θα ακύρωνε τον νόμο.

Στην συνέντευξή του στο ABC ο Τζον Μπέινερ δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαία μια συνολική προσέγγιση στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα καταλήξουν σε κοινό τόπο με τον Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα.