Επέστρεψε στις ΗΠΑ ο πρώην αιχμάλωτος λοχίας των Ταλιμπάν

Σε ιατρικό κέντρο του στρατού στο Τέξας των ΗΠΑ - όπου ομάδα ειδικών βοηθούν εδώ και δεκαετίες αιχμαλώτους πολέμου μετά την απελευθέρωσή τους - έφτασε σήμερα ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια αιχμάλωτος των Ταλιμπάν και απελευθερώθηκε στις 31 Μαΐου. 

Ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ αναχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και σήμερα το πρωί έφθασε στο Σαν Αντόνιο, όπου και θα νοσηλευτεί στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Brooke.

"Κατά την παραμονή του εκεί, θα συνεχίσει με την επόμενη φάση της διαδικασίας επανένταξης. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή τη διαδικασία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας παραμένει η υγεία του", δήλωσε ο Κέρμπι. 

Δείτε το βίντεο της απελευθέρωσης του λοχία Μπέργκνταλ, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταλιμπάν

Ο Μπέργκνταλ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στις 31 Μαϊου στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που κρατούνταν στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Η ανταλλαγή αυτή προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία των ρεπουμπλικάνων καθώς έγινε χωρίς πρώτα να έχει ενημερωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο.