Με περαιτέρω κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ και κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ευρύτερες κυρώσεις, ανάμεσά τους κυρώσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας της, σε περίπτωση που η Μόσχα εμποδίσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Ουκρανία εντός του μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ενημέρωσε τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας σχετικά με τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος τομέων στρατηγικής σημασίας της Ρωσίας – όπως τα μεταλλεία και τα ορυχεία, η βιομηχανία του αερίου, ο τραπεζικός κλάδος, οι εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο τομέας της άμυνας – αποκάλυψε στο Reuters Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η επόμενη φάση των κυρώσεων σχεδιάζεται να μοιάζει με "νυστέρι μάλλον, παρά με σφυρί" και θα επικεντρώνεται στις νέες επενδύσεις στα συγκεκριμένα πεδία, σημείωσε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης του Κέρι με ευρωπαίους ομολόγους του στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του επισήμανε νωρίτερα ότι "συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία για αυτές τις κυρώσεις ενώ στο μεταξύ ασφαλώς καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσκόπτει την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών", τη συνάντησή του με τον Κέρι και τους ομολόγους τους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ελπίζει ότι η διαδικασία των προεδρικών εκλογών, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 25η Μαΐου, θα αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα έπειτα από πέντε μήνες αναταραχής – ένα διάστημα κατά το οποίο η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασαν εξεγέρσεις φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει πολλούς γύρους κυρώσεων σε Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς και σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες.