ΗΠΑ: Η επόμενη μέρα μετά το πέρασμα του Σάντι

Να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς προσπαθεί η Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες που ήρθαν αντιμέτωπες με το μένος του τυφώνα Σάντι.

Στους 54 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ άφησε νεκρούς άλλους 67 στην Καραϊβική και 1 στον Καναδά.

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.

Στη Νέα Υόρκη πάντως ήδη περίπου 2.000 πελάτες γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν έχουν και πάλι ηλεκτρικό.

Τα λεωφορεία βγήκαν σήμερα κανονικά στους δρόμους ενώ η κίνηση στο μετρό αναμένεται να αποκατασταθεί αύριο Πέμπτη. Άνοιξαν και τα περισσότερα αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα όπως γράφουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ουρές σχηματίζονται έξω από πολλά πρατήρια καυσίμων όπου χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να υπάρχουν ελλείψεις.

Παρά πολλές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες. Όπως μετέδωσε απόψε η Wall Street Journal στρατιώτες κλήθηκαν να βοηθήσουν τους πολίτες της Χόμποκεν, μιας πόλης περίπου 50.000 κατοίκων, στις όχθες του ποταμού Hudson, η οποία έχει βυθιστεί στο νερό.

Επίσης, σήμερα οι αρχές εκκένωσαν το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Ν. Υόρκης, το Bellevue Hospital Center, απομακρύνοντας περίπου 500 ασθενείς καθώς δεν υπάρχει ρεύμα και οι γεννήτριες που μέχρι τώρα τροφοδότησαν το νοσοκομείο δεν μπορούν να καλύψουν άλλο τις ανάγκες.

Κλειστά θα παραμείνουν πάντως και αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή τα σχολεία της μεγαλούπολης, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν.

Όσον αφορά στα σπορ, αναβλήθηκε αυριανός αγώνας του NBA ενώ κανονικά θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή, όπως διαβεβαίωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.