G. Sachs : Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να συμβιβαστεί

Η κομματική μνησικακία της προεδρικής εκστρατείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε οικονομικό συμβιβασμό ανεξάρτητα με το ποιος θα κερδίσει, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφειν.

Τελευταία ο Μπλάνκφειν έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ουάσιγκτον ώστε να δοθεί λύση στο “δημοσιονομικό βράχο”, ένα όρο που χρησιμοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι για να περιγράψει μια σειρά αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που θα υιοθετηθούν αν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης του χρέους.

Δηλώνει αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί παρά την οξυμένη προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

“Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός”, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs.

Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν επέλθει μια λύση.

“Δεν θα είναι μια πανηγυρική νίκη, γιατί στο τέλος της μέρας θα πρέπει να συμβιβαστούν για τη σταθερότητα της χώρας”, είπε, δεδομένου ότι βάσει των δημοσκοπήσεων οι δύο υποψήφιοι εμφανίζουν μικρή διαφορά στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

“Ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει, θα έχουμε ένα κεντρο-αριστεό αποτέλεσμα ή ένα κεντρο-δεξιό αποτέλεσμα”, είπε ακόμα και πρόσθεσε: “Προσωπικά όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ μακριά από το κέντρο διαφορετικά θα δημιουργηθεί μια πολύ ασταθής κατάσταση.