Οριακό προβάδισμα Ομπάμα

Προβάδισμα μιας μονάδας στην πρόθεση ψήφου έχει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του Reuters και του ινστιτούτου Ipsos.

Βάσει της νέας δημοσκόπησης, που δημοσιεύθηκε σήμερα, μια μόλις ημέρα μετά το κρίσιμο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 47% και ο Μιτ Ρόμνεϊ ακολουθεί με διαφορά μιας μονάδας.

Ο Ομπάμα διατηρεί μεγαλύτερο προβάδισμα σε Πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως είναι η Βιρτζίνια και το Οχάιο. Το Ipsos προβλέπει μάλιστα ότι ενδέχεται να κερδίσει άλλη μία τετραετή θητεία με σχετική άνεση, συγκεντρώνοντας 332 εκλέκτορες έναντι 206 για τον Ρόμνεϊ.

Ωστόσο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που αγγίζει περίπου το 20% του εκλογικού σώματος, δηλώνει αναποφάσιστο ή ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη τις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του σήμερα στη Φλόριντα, κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον Ρόμνεϊ ότι αλλάζει διαρκώς τις θέσεις του και υποστήριξε ότι για αυτό οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν ενώ ο ίδιος ήταν πάντα ειλικρινής με τους ψηφοφόρους σχετικά με τα σχέδιά του. "Δεν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα σε μια προεκλογική εκστρατεία από την εμπιστοσύνη. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή (σ.σ. ο Ρόμνεϊ) είναι να προσπαθεί να κρύψει τις πραγματικές θέσεις του για να κερδίσει τις εκλογές", τόνισε μιλώντας σε ένα ακροατήριο 11.000 ατόμων.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε ο Ομπάμα και στο τρίτο ντιμπέιτ, κατηγορώντας τον Ρόμνεϊ ότι έχει αλλάξει πολιτική σε σχέση με όσα δήλωνε κατά τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όταν στόχευε να κερδίσει τη συντηρητική βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Χθες, πάντως, στην τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων, με θέμα την εξωτερική πολιτική, τις εντυπώσεις έκλεψε ο Ομπάμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN το κοινό ανέδειξε τον Ομπάμα νικητή του ντιμπέιτ με 48% έναντι 40% του Ρόμνεϊ.