Τι βαθμό παίρνουν οι Ομπάμα και Ρόμνεϊ;

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ειδικά οι πολιτικοί το ξέρουν πολύ καλά αυτό! Ειδικά όταν διεκδικούν τη θέση του πλανητάρχη.

Έτσι οι Ομπάμα και Ρόμνεϊ μονομάχησαν στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία.

Και αξιολογήθηκαν στα σημεία!

Ας δούμε τι βαθμό τους έβαλε ο αρθρογράφος του Time:

Μπαράκ Ομπάμα

Στυλ: Αποφασιστικός και λάβρος, επιτέθηκε στον αντίπαλό του σχεδόν σε κάθε απάντηση, αναδεικνύοντας την έλλειψη πείρας του Ρόμνεϊ στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Στο λεγόμενο “διπλό πλάνο”, δεν σταμάτησε να κάνει μορφασμούς αμφιβολίας και απογοήτευσης όταν μιλούσε ο αντίπαλός του.

Υπόσταση: Βέβαιος για κάθε του βήμα, περήφανος για την εμπειρία, το κύρος και την ευφυΐα του, δεν σταμάτησε να το δείχνει. Επέδειξε ενδελεχή γνώση για όλα όσα είχε δηλώσει ο Ρόμνεϊ κατά το παρελθόν, για όλα τα θέματα. Με τη σύλληψη και το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο ενεργητικό του, δεν μπορούσε παρά να είναι βέβαιος για το προβάδισμα που αυτό του δίνει.

Χειρότερη στιγμή: Οι απαντήσεις του στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής απευθύνονταν πιο πολύ σε στρατηγικούς αναλυτές παρά σε ένα ευρύ κοινό.

Καλύτερη στιγμή: Το σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις Ρόμνεϊ “Θέλετε να εισάγετε εξωτερικές πολιτικές της δεκαετίας του 1980, κοινωνικές πολιτικές του 1950 και οικονομικές πολιτικές του 1920”.

Τελικό σκορ- βαθμός: Β+

Μιτ Ρόμνεϊ

Στυλ: Έκανε επιθετική είσοδο αλλά σιγά- σιγά επανήλθε σε έναν ευχάριστο τόνο συζήτησης. Παρέμεινε ήρεμος και συγκροτημένος παρ' ότι κόλλησε αρκετές φορές. Απέφυγε να παραπονεθεί για τους κανόνες και τις υποδείξεις του συντονιστή παρ' όλο που πολλές φορές ήταν έτοιμος να το κάνει.

Υπόσταση: Σε επιφανειακό επίπεδο επέδειξε επάρκεια σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν αλλά απέτυχε να φτάσει σε βάθος και σίγουρα του έλειπε η παγκόσμια “οπτική” του αντιπάλου του. Οι Δημοκρατικοί έχουν πολλάκις επιτεθεί στο Ρόμνεϊ για την ασάφεια και την αοριστία των δηλώσεων του.

Χειρότερη στιγμή: Σύγχυση, ασάφεια και αναμάσημα στο ζήτημα των πακέτων διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που του κόστισε την πολιτεία του Οχάιο στο πρόσφατο παρελθόν και που μπορεί να του στοιχίσει την προεδρεία.

Καλύτερη στιγμή: Ελίχθηκε χωρίς δισταγμό στις κατηγορίες του αντιπάλου του για το πέντε σημείων οικονομικό πρόγραμμά του.

Τελικό σκορ- βαθμός: Β+