Η Νέα Υόρκη εκλέγει δήμαρχο

Ένας πολιτικός της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο ( για τον οποίο ακούστηκαν αρκετά κατά την προεκλογική περίοδο) φαίνεται πως είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτός ο Ιταλοαμερικανός, ο οποίος είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανίδα και υπόσχεται μια ριζική αλλαγή, θα συντρίψει το Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζόζεφ Λιότα, έναντι του οποίου έχει προβάδισμα άνω των 40 μονάδων.

Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ (8,3 εκατ. κάτοικοι) έχει εξαπλάσιους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους (3,1 εκατ.) απ' ό,τι Ρεπουμπλικανούς (491.000), όμως δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό δήμαρχο από το 1989 και τον Ντέιβιντ Ντίνκινς.

Μετά τον Ρούντολφ Τζουλιάνι (1994-2001) και το δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ (2002-2013), ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος έβαλε τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανίσθηκε ως ένας "προοδευτικός και υπερήφανος γι' αυτό" υπερασπιστής της μεσαίας τάξης, των οικογενειών και των μειονοτήτων. Κατήγγειλε τις ανισότητες στη Νέα Υόρκη, την πόλη που έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, αλλά το 21% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (30.944 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με το δείκτη της δημαρχίας).

Σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις, το Σάββατο στο Μανχάταν, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Σίρλεϊν Μακρέι, καθώς και τις ηθοποιούς Σίνθια Νίξον και Σούζαν Σαράντον, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο υπενθύμισε τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του: βαρύτεροι φόροι για τους πιο πλούσιους Νεοϋορκέζους ώστε να χρηματοδοτηθούν παιδικοί σταθμοί για όλους από την ηλικία των τεσσάρων ετών και πρόσθετα βραδινά μαθήματα στο κολέγιο, κατασκευή 200.000 εργατικών κατοικιών, συντήρηση των συνοικιακών νοσοκομείων και αντικατάσταση του αρχηγού της αστυνομίας Ρέι Κέλι.

Ωστόσο, ο εν λόγω πολιτικός, οι συνεργάτες του οποίου υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικός ακροατής και εμφορείται από συναινετικό πνεύμα, φρόντισε επίσης στη διάρκεια της εκστρατείας του να συναντήσει τον κόσμο των επιχειρήσεων και των ακινήτων, που αποτελούν κύριες πηγές πλούτου στη Νέα Υόρκη.