Ένας… αντάρτης, υποψήφιος για δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Αυτός ο δήμαρχος είναι αλλιώτικος από τους άλλους... με παρελθόν που μυρίζει επανάσταση.

Και τι επανάσταση... όχι από αυτές που αγαπάνε οι Αμερικανοί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έχει ένα παρελθόν με άρωμα... αντάρτικο.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, ο 52χρονος υποψήφιος για τη δημαρχία της μητρόπολης των ΗΠΑ, έχει παρελθόν με τους Σαντινίστας της Νικαράγουα. Σύμφωνα με τους New York Times, ο ντε Μπλάζιο, όχι απλά θαύμαζε τους Σαντινίστας στα νιάτα του αλλά το 1988, σε ηλικία 26 ετών τότε, επισκέφτηκε τη χώρα και μοίραζε τρόφιμα και φάρμακα μαζί με τους Σαντινίστας.

Η διαμάχη γύρω από το όνομα του ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, μετά το άρθρο των ΝΥΤ, που αφηγούνταν πώς ο 52χρονος ντε Μπλάζιο υπήρξε θαυμαστής της επανάστασης των Σαντινίστας. Την εποχή εκείνη, υπογράμμιζε η εφημερίδα, η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν χρηματοδοτούσε τους "Κόντρας", τους αντάρτες που ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, η οποία είχε ανατρέψει από την εξουσία, το 1979, το δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα.

O ντε Μπλάζιο στη Νικαράγουα

Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος είχε σπουδάσει λατινοαμερικανική πολιτική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είχε γίνει "ένθερμος υποστηρικτής των νικαραγουανών επαναστατών", σύμφωνα με τους ΝΥΤ. Θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει ακόμη και αφού χάσουν τις εκλογές, το 1990.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε επίσης επιλέξει μετά το γάμο του να περάσει το μήνα του μέλιτος στην Κούβα, αψηφώντας το γεγονός ότι απαγορευόταν στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν εκεί.

Στην κούρσα για τη δημαρχία, ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος είναι σήμερα ο εκλεγμένος "συνήγορος του πολίτη" (όμπουντσμαν) της Νέας Υόρκης, τοποθετήθηκε ως ο αντι-Μπλούμπεργκ, καταγγέλλοντας τις ανισότητες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Εμφανίζεται ως υπερασπιστής των απλών ανθρώπων, καταγγέλλει τον "ελιτισμό" του δισεκατομμυριούχου δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του Δεκεμβρίου έπειτα από 12 χρόνια επικεφαλής της πόλης.

Το παρελθόν του ως συμπαθούντος των Σαντινίστας --το οποίο δεν έχει διαψεύσει-- έγινε αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζο Λιότα, ο οποίος τον ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση στις δημοσκοπήσεις.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο ντε Μπλάζιο υποσχέθηκε να αυξήσει τη φορολογία των Νεοϋορκέζων που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια το χρόνο για να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή σε παιδικούς σταθμούς όλων των νηπίων άνω των τεσσάρων ετών.

Επίσης επέκρινε σκληρά την πολιτική των τυχαίων σωματικών ελέγχων στο δρόμο ("stop and frisk") που ακολουθεί η νεοϋορκέζικη αστυνομία και η οποία έχει κυρίως στόχο τους νεαρούς ισπανόφωνους και μαύρους, ενώ η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη την χαρακτήρισε αντισυνταγματική.

Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος κέρδισε με διαφορά τις προκριματικές των Δημοκρατικών στις 10 Σεπτεμβρίου, μοιάζει να έχει κάνει καλή αρχή στην προσπάθειά του να διαδεχθεί τον Μπλούμπεργκ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν 66% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 25% για τον Λιότα.