Η Αμερική άνοιξε!

Πέρασε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αποτρέπει τη στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και των από την 1η Οκτωβρίου κλειστών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η ψηφοφορία του Σώματος πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αφού ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράψει τη νομοθεσία που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι οποίες παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σίλβια Μάθιους Μπάργουελ, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία ο επίμαχος νόμος που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον οποιο γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των κλειστών απο την 1η Οκτωβρίου ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Ουσιατικά η Γερουσία ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, πάνω στο οποίο πλέον θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η διαδικαστική ψηφοφορία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη Γερουσία να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση και να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία για να ανοίξει εκνέου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να αποτραπεί μια χρεοκοπία, μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία τερματίζεται το δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει και αυτή με τη σειρά της, ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο, το οποίο "λήγει" ένα 16ημερο λουκέτο των κρατικών υπηρεσιών.

"Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό", είπε Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.