Βρετανία: Ερευνούν αν κατάσκοποι ενεπλάκησαν στα βασανιστήρια της CIA

"Χτενίζουν" τις μυστικές υπηρεσίες οι βρετανικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν Βρετανοί πράκτορες και κατάσκοποι έχουν εμπλοκή στα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε κατά τις ανακρίσεις της η CIA.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι θα στηρίξει τις έρευνες. Εμφανίστηκε βέβαιος πάντως ότι οι Βρετανοί πράκτορες δεν είχαν καμία ανάμειξη.

"Θέλω, όπως όλοι, να αποκαλυφθεί η αλήθεια", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC. "Τα βασανιστήρια δεν πρέπει και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες από τις βρετανικές υπηρεσίες", δήλωσε ο Κλεγκ.

Πάντως οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, γνωστές ως MI5 και MI6, έχουν προ πολλού κατηγορηθεί για ανάμειξη στην κακομεταχείριση υπόπτων οι οποίοι φέρεται πως ήταν μέλη ακραίων οργανώσεων. Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Πέμπτη ότι Βρετανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών είχαν ζητήσει ορισμένα μέρη της περίληψης της έκθεσης της Γερουσίας να διαγραφούν. Η ίδια ωστόσο πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό κατατέθηκε εξαιτίας ανησυχιών που αφορούσαν στην εθνική ασφάλεια και όχι προκειμένου να καλυφθούν οποιαδήποτε στοιχεία για την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η CIA παραπλάνησε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το κοινό σχετικά με τις σκληρές μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποιούνταν εναντίον κρατουμένων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργούσε πιο βάναυσα από ότι είχε παραδεχτεί. Ενώ φαίνεται πως ο τότε πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε πλήρη γνώση των μεθόδων που εφαρμόζονταν.