Φυλακές – κολαστήρια στο Αφγανιστάν κλείνουν οι ΗΠΑ

Αν και όχι το ίδιο το Γκουαντάναμο (όπως ήταν η πρόθεση και η προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φυλακές που διατηρούσαν στο Αφγανιστάν, στο κέντρο κράτησης της βάσης Μπαγκράμ.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας αιχμάλωτος στη βάση.

Με το Μπαγκράμ κλείνει ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο του "πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας" που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Μπαγκράμ υπήρξε ένα από τα ιδρύματα που φαίνεται να εφαρμόστηκαν οι πρακτικές βασανισμού της CIA, όπως έδειξε η πολύκροτη έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Μπαράζ αντιδράσεων για την έκθεση για τους βασανισμούς

Σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων για τις αποκαλύψεις της έκθεσης σχετικά με τους βασανισμούς.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ, κατήγγειλε την αμερικανική κυβέρνηση, αποκαλώντας την "σύμβολο της τυραννίας για την ανθρωπότητα".

Στην Ευρώπη, πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Κβασνιέφσκι σπεύδοντας να διαχωρίσει τη θέση του, δήλωσε πως γνώριζε την ύπαρξη μυστικού κέντρου κράτησης της CIA στη χώρα του, αλλά όχι ότι γίνονταν βασανιστήρια σε αυτό. Η Πολωνία ήταν και παραμένει μια από τις πιο στενές συμμάχους και "πάτημα" των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε ότι εάν οι πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση για τη CIA είναι αληθείς, η χώρα της "θα αναλάβει την ευθύνη" της.

Το Βερολίνο, που βρίσκεται σε φάση όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καταδίκασε την "κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών αξιών".

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν καταγγέλλει τα "ασυγχώρητα εγκλήματα" που διέπραξαν οι πράκτορες της πρώην υπηρεσίας του, CIA.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως θεωρεί "θετικό βήμα" τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο για "περισσότερη διαφάνεια".