Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Λέττα

Γλίτωσε τον πολιτικό σεισμό η Ιταλία αφού ο πρωθυπουργός Ενρικο Λέτα κέρδισε σήμερα με άνετη πλειοψηφία την ψήφο εμπιστοσύνης των γερουσιαστών, μετά και την  απόφαση Μπερλουσκόνι να υποστηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας, φοβούμενος την διάσπαση του κόμματός του. 

Οι γερουσιαστές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα ήταν 235 σε σύνολο 307 παρόντων και μόνο εβδομήντα γερουσιαστές ψήφισαν κατά.  

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές και Γερουσιαστές  ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε "έναν θανάσιμο κίνδυνο" και ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Μπερλουσκόνι άφησε άφωνους τους πάντες ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει το σχέδιό του να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση και κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ του Ενρίκο Λέτα.

Βέβαια, όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι διαρροές από το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν  συνεχής, ενώ η εσωτερική ρήξη στο κόμμα ήταν τέτοια που ο γραμματέας της "νέας Φόρτσα Ιτάλια", Αντζελίνο Αλφάνο, είπε ότι η κεντροδεξιά πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.   

Επιπλέον, περίπου 20 γερουσιαστές της κεντροδεξιάς απειλούσαν τον Μπερλουσκόνι με ανεξαρτητοποίηση αν δεν έπιανε πίσω την απειλή "μαζικής παραίτησης". 

Η κυβέρνηση Λέτα σχηματίστηκε τον Απρίλιο και σε αυτή συμμετέχουν- για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας- η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά.