Λέτα: Διατρέχουμε θανάσιμο κίνδυνο, στηρίξτε με ή ρίξτε με

"Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να είναι θανάσιμος, πού εξαρτάται από ένα ναι και ένα όχι. Σάς καλώ να δώσουμε ένα παράδειγμα συνοχής" είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου από το οποίο ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός περνά σήμερα το μεγαλύτερο crash test της - βραχύβιας αλλά πολυτάραχης είναι αλήθεια- θητείας του.

Μετά τη νέα κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η παραίτηση πέντε υπουργών του Μπερλουσκόνι από την κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό Κοινοβούλιο. Όπως έχει ήδη αναγγείλει, αν δεν τη λάβει, θα παραιτηθεί.

"Σε μία δημοκρατική χώρα, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται", τόνισε επίσης κατά την ομιλία του ο Ιταλός πρωθυπουργός υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών και υπό τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι παραιτήσεις των υπουργών του Μπερλουσκόνι δεν έχουν γίνει δεκτές.

Ήδη πάντως 40 βουλευτές του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας , με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Αντζελίνο Αλφάνο, έχουν ανακοινώσει πως θα στηρίξουν με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόμμα μας σαν σύνολο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα" δήλωσε ο Αλφάνο προς κάθε κατεύθυνση. Ο Μπερλουσκόνι στέλνει... φιρμάνι στους δικούς του να μην ψηφίσουν υπέρ του Λέτα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αμφίβολο.

Ο ιταλικός Τύπος πάντως βλέπει και επικείμενη διάσπαση του κεντροδεξιού μετώπου.

Φήμες θέλουν τους βουλευτές που θα εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι να φτιάχνουν νέο κόμμα με την ονομασία "Νέα Ιταλία". Ενώ του σκληρού πυρήνα που είναι προσκείμενος στο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως θα αναλάβει να ηγηθεί η κόρη του Καβαλιέρε, Μαρίνα.

Ο αντίκτυπος της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία στις αγορές παραμένει ισχυρότατος.