Για crash test πάει στη Βουλή ο Λέτα

Την Τετάρτη θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι απολύτως οριακή και η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα νέο πολιτικό χάος μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

"Βρισκόμαστε σε μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση, και αποφάσισα να πάω το θέμα στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Λέτα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

"... ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά δεν θέλω να κυβερνήσω πάση θυσία", δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση Rai

Ο Ενρίκο Λέτα πρόσθεσε ότι θα αναφερθεί στα όσα έπραξε η κυβέρνησή του τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε, όπως ελπίζει, μετά από μια θετική ψηφοφορία να μπορέσει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου και να δρέψει η χώρα τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα για το 2014.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι "πρέπει να ψηφισθεί οπωσδήποτε νέος εκλογικός νόμος, διότι ο σημερινός μπορεί να κριθεί σύντομα αντισυνταγματικός από το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο".

Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη ψηφοφορία της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας για την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι συνεχίζει να πιστεύει "πως δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή ανάμεσα στο μέλλον της κυβέρνησης και στις επιπτώσεις της οριστικής καταδίκης του επικεφαλής της κεντροδεξιάς".

Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή του καναλιού Rai Tre Φάμπιο Φάτσιο τι θέλει να ευχηθεί στον Μπερλουσκόνι που μόλις γιόρτασε τα εβδομηκοστά έβδομα γενέθλιά του, ο Λέτα απάντησε: "Του εύχομαι ένα γαλήνιο μέλλον. Διότι η γαλήνη αυτή θα βοηθούσε όλους μας".

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά τη ανάληψη της εξουσίας από τον Λέτα αν και ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.